Programma’s van eisen voor woningventilatie

Problemen met ventilatiesystemen in woningen kunnen leiden tot gezondheidsklachten van bewoners. Daarom heeft Aedes een handleiding laten ontwikkelen door BBA Binnenmilieu. Eisen van het Bouwbesluit 2012 zijn daarin verwerkt.

Programma’s van eisen
De handleiding bestaat uit twee programma’s van eisen (PvE) voor woningventilatie. Deze zijn te gebruiken bij nieuwbouw en renovatie. Het eerste PvE betreft balansventilatie. Het tweede gaat over ventilatie via natuurlijke toevoer met mechanische afvoer.

Nieuwbouw, renovatie en bestaande systemen
Ventilatiesystemen kunnen zorgen voor een goed binnenmilieu in huizen. Een woningcorporatie kan als opdrachtgever voor nieuwbouw- en renovatieprojecten voor zo’n systeem kiezen. De PvE’s zijn daarvoor een leidraad en kunnen gebruikt worden bij opdrachtverlening aan aannemers en installateurs. Daarnaast is het uiteraard zaak om alert te blijven op de kwaliteit van ventilatiesystemen in bestaande complexen.

Voor wie?
De handleiding is bestemd voor medewerkers van woningcorporaties die als opdrachtgever betrokken zijn bij keuzes voor woningventilatie. Dat zijn bijvoorbeeld planontwikkelaars en medewerkers vastgoedbeheer en -onderhoud.