Praktijk

Domijn vervangt preventief mechanische ventilatoren

Woningcorporatie Domijn verving de afgelopen twee weken 150 mechanische ventilatoren van woningen in Enschede, nadat bij één van de ventilatoren een technische fout was ontdekt.

In juni vatte een ventilator in een van de woningen in de wijk Het Lang vlam. Eerder dit jaar gebeurde dat bij nog twee andere ventilatoren. Domijn liet daarop uit voorzorg alle mechanische ventilatoren van hetzelfde type in haar corporatiewoningen uitzetten. Bewoners kregen het advies tijdelijk zelf hun woning te ventileren.

Veiligheid
Uit onderzoek van Domijn, de leverancier en de brandweer bleek dat er een technische fout in de mechanische ventilator van de woning zat. Het gaat om een pijpventilator van het merk Schinkel Schouten, type NPV 190/125 RG. ‘Alle ventilatoren van dit type zijn inmiddels vervangen’, zegt Dennis Strikker, teamleider Vastgoedbeheer van woningcorporatie Domijn. ‘We nemen het zekere voor het onzekere, want de veiligheid van onze huurders staat voorop.’ De corporatie vervangt ook de ventilatoren van de al verkochte woningen met dit type ventilator.

Woningventilatie
Woningcorporaties hebben steeds meer aandacht voor woningventilatie. Dat is nodig, want uit onderzoek blijkt dat de helft van de ventilatiesystemen (nog) niet voldoet aan minimum kwaliteitseisen. Aedes ondertekende daarom in 2012 het nationale Actieplan Kwaliteitsverbetering Ventilatievoorzieningen en publiceerde een programma van eisen voor woningventilatie.