Instrumenten

Handreiking Open verbrandingstoestellen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) heeft een nieuwe handreiking over open verbrandingstoestellen uitgebracht. De handreiking helpt woningcorporaties en andere verhuurders bij het vervangen van geisers, kachels en CV-ketels die voor gevaarlijke situaties in woningen kunnen zorgen.

Open verbrandingstoestellen
Open verbrandingstoestellen zijn verouderde toestellen die hun verbrandingslucht halen uit de ruimte waarin het toestel staat of hangt. Als de woning niet goed geventileerd wordt of het toestel slecht onderhouden is, kan dat gevaarlijke situaties opleveren doordat er koolmonoxide vrijkomt. In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 10 personen aan de gevolgen van acute koolmonoxidevergiftiging.

De laatste jaren neemt het aantal open verbrandingstoestellen in huurwoningen af. Woningcorporaties vervangen de toestellen vaak bij groot onderhoud in woningen. Daardoor worden woningen zowel veiliger als duurzamer.

Stappenplan
De handreiking geeft onder meer informatie over de gezondheidsrisico’s bij open verbrandingstoestellen en een stappenplan om de toestellen te vervangen.

Factsheet
Open verbrandingstoestellen, zoals keukengeisers, gashaarden en oude cv-ketels, veroorzaken een verhoogd gezondheidsrisico. Aedes vindt het daarom belangrijk dat dit soort toestellen vervangen worden. In de factsheet Corporaties en open verbrandingstoestellen gaat Aedes in op deze kwestie en vindt u cijfers over het aantal open verbrandingstoestellen in Nederland.