Rochdale vervangt geisers en gaskachels in goed overleg met huurders

Een klein gedeelte van de woningen in Nederland heeft nog een geiser, gaskachel of moederhaard (zogeheten open verbrandingstoestel). Deze halen de zuurstof die nodig is voor de verbranding van het gas uit de woning met alle gevaren van dien. Eind 2015 begon woningcorporatie Rochdale samen met installateurs van Bonarius aan de operatie om 1.600 woningen te ontdoen van deze toestellen. Inmiddels zijn 1.100 woningen ervan verlost.

Dat gebeurt in nauw overleg met de huurders zelf. Bewonersbegeleider Erik-Jan van der Knaap is vanaf het begin bij het project betrokken. ‘We hadden toen een lijst van ongeveer 1.600 woningen met een geiser en/of gaskachel. Die adressen heb ik met een collega en twee medewerkers van Bonarius allemaal bezocht. We beginnen met een bezoek waarin we uitleggen wat de mogelijkheden zijn’, zegt Van der Knaap. 

Maatwerk
Bewoners kunnen zelf kiezen hoeveel ruimtes zij verwarmd willen hebben. Bij één verwarmde ruimte gaat de huur met 20 euro omhoog. Voor iedere verwarmde ruimte die daarbij komt, betalen zij vijf euro extra tot een maximum van 35 euro. ‘Daarna kom ik met de werktekening terug en kunnen zij nog van gedachte veranderen. Ook zien ze dan waar de installateur bezig is en wat eventueel verplaatst moet worden’, zegt Van der Knaap. Maatwerk is erg belangrijk. ‘Meestal plaatsen we radiatoren onder het raam, maar als ze daar een grote kast hebben staan, zoeken we een andere oplossing.’ 

‘Soms zijn extra bezoeken nodig. Als mensen zenuwachtig zijn over de werkzaamheden, bijvoorbeeld. Ik had een stel van 100 en 97 jaar. Die hebben 60 jaar een gaskachel gehad en vonden de overgang best ingrijpend. Toen ben ik tijdens het werk ook nog even langs geweest’, zegt de bewonersbegeleider. Die persoonlijke benadering maakt ook dat veel mensen tevreden zijn  over de nieuwe installatie.

Centrale verwarming
Enkele huurders hebben een rechtszaak aangespannen tegen de woningcorporatie, omdat zij de verbouwing en/of de huurverhoging niet willen. ‘Maar over het algemeen merk ik dat de mensen niet tegen de huurverhoging zijn, maar opzien tegen de werkzaamheden’, aldus Van der Knaap. Met de installateur is afgesproken dat de werkzaamheden maximaal drie dagen duren en dat zij alles schoon achterlaten. Zo blijft de overlast beperkt.

In 2018 zijn binnen dit project alle huurwoningen voorzien van centrale verwarming. Mochten huurders die kozen voor een enkele radiator vertrekken, dan komen de installateurs voor de komst van de nieuwe huurder alle ruimten voorzien van radiatoren. 

Aedes vindt het belangrijk dat dit soort toestellen vervangen worden. In de factsheet Corporaties en open verbrandingstoestellen  gaat Aedes in op deze kwestie en vindt u cijfers over het aantal open verbrandingstoestellen in Nederland. Jaarlijks overlijden ten minste elf personen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging en belanden 150 mensen in het ziekenhuis door zo’n vergiftiging. De Rijksoverheid stelde daarom in samenwerking met Aedes een handreiking op voor corporaties, over het vervangen van deze toestellen. Daarnaast legde Aedes in het Convenant Energiebesparing Huursector vast dat zij het toepassen van open verbrandingstoestellen ontmoedigt. Wanneer corporaties een woning energiezuiniger maken, vervangen zij open verbrandingstoestellen.