Nieuws

Rechter: Huurder moet meewerken aan vervangen verwarming

Een huurder van woningcorporatie Stadgenoot moet meewerken aan het vervangen van zijn geiser en gaskachel. Dit besloot het Amsterdamse gerechtshof in een hoger beroep van de huurder tegen de corporatie. Stadgenoot heeft het recht om in al haar woningen open verbrandingstoestellen te vervangen voor veiligere HR-ketels.

De rechter vindt het redelijk dat het plaatsen van HR-ketels leidt tot een huurverhoging van 20 euro per maand, waar tegenover maximaal 18 euro huurtoeslag staat. Als de huurder niet meewerkt  aan het vervangen van de toestellen, riskeert hij een dwangsom van 250 euro per dag.

Vrijwillig vervangen
In 2013 begon Stadgenoot een campagne om geisers en gaskachels te vervangen door cv-installaties. De corporatie wil niet dat huurders en omwonenden gezondheidsrisico’s lopen. Open verbrandingstoestellen kunnen het levensgevaarlijke gas koolmonoxide produceren. Stadgenoot probeerde jarenlang huurders op vrijwillige basis te laten meewerken, maar schuwt de gang naar de rechter niet meer. Ze stond al eerder tegenover huurders en werd uiteindelijk altijd door de rechter in het gelijk gesteld.

100 woningen
Voor de vervangingscampagne had de corporatie nog ongeveer 3.500 woningen met een gaskachel of geiser, ruim 10 procent van hun woningen. De huurders hadden toen al meerdere malen van de corporatie een aanbieding gekregen om die te laten vervangen. Bij het overgrote deel zijn de oude toestellen nu vervangen. In ruim 100 woningen hangt of staat nog een geiser of gaskachel.