Portaal maakt huurwoningen brandveiliger

Update

De kans om thuis een brand mee te maken is in Nederland 1 op 65. Dat bleek al uit onderzoek in het kader van de Nationale Brandpreventieweken 2014. Woningcorporaties doen veel aan brandveiligheid. Zo plaatste Portaal in 2014 rookmelders in 4.500 Nijmeegse en 8.000 Leidse woningen. De corporatie krijgt hulp van werklozen die in dit project werkervaring opdoen als brandveiligheidsadviseur.

Brandveilig
Portaal werd door de gemeente Nijmegen benaderd met de vraag of ze arbeidsplaatsen hadden voor mensen met een uitkering, vertelt Merle Post van Portaal. Als projectleider begeleidt zij de adviseurs. ‘Met dit samenwerkingsverband slaan we twee vliegen in één klap. Onze huurders wonen weer een stukje veiliger. En het geeft de adviseurs werkervaring en voldoening.’

Advies
Met een dienstfiets bezoeken de adviseurs telkens een bepaald aantal adressen, waar ze de melders plaatsen en advies geven over brandveiligheid. Alle adviseurs volgden daarvoor een basistraining bij de Brandweer Gelderland-Zuid en een inwerktraject bij Portaal.

Sinds de start van het project in januari 2014 zijn zo’n 3.000 woningen bezocht, waarvan 85 procent een rookmelder kreeg. Bijna alle huurders reageren enthousiast. ‘Een enkeling wil niet meewerken’, zegt Post. ‘En sommige mensen hebben al één of meerdere melders hangen.’ In dat geval wordt de rookmelder getest en kijkt de adviseur of de melder op de goede plek hangt: niet in de badkamer of keuken en niet in een hoek, bij deuren of ramen of te dicht op een lichtbron.

Zo veilig mogelijk
‘Het is een voordeel dat wij als woningcorporatie onze huurders makkelijk kunnen benaderen’, zegt Post. Portaal informeert ze van tevoren over het bezoek, zodat huurders de afspraak eventueel nog kunnen verzetten. ‘We doen er veel aan om iedereen te bereiken, omdat we het belangrijk vinden dat mensen in een zo veilig mogelijke woning wonen. We zijn dit niet verplicht, maar zien het als een extra service aan onze huurders.’

Leiden
Het project kreeg vervolg in Leiden. Daar heeft Portaal in een half jaar tijd zo'n 8.000 woningen voorzien van een rookmelder. Ook kregen bewoners voorlichting over brandpreventie. Net zoals in Nijmegen werd het werk verzet door mensen die in dit project werkervaring konden opdoen. Portaal werkte daarvoor samen met stichting Visie-R.