Nieuws

Brandveiligheid: Aedes komt met app

Zorgen voor brandveiligheid is niet altijd eenvoudig. Zeker in woongebouwen met oudere bewoners die steeds langer thuis blijven wonen. Waar moet je in zo’n gebouw naar kijken? Welke situaties zijn echt gevaarlijk? En wat moet er vervolgens gebeuren om de veiligheid te vergroten? Die vragen zijn soms lastig te beantwoorden. Vanaf begin 2019 kunnen Aedes-leden de brandveiligheidsrisico’s in dit soort woongebouwen beoordelen met de gratis Aedes-brandveiligheidsapp. 

‘Een wooncomplex kan bouwkundig en installatietechnisch wel in orde zijn, maar dat wil niet zeggen dat het ook brandveilig is voor de bewoners. En dat geldt zeker als het gaat om senioren die minder mobiel zijn. Juist deze groep is kwetsbaar als er brand uitbreekt’, benadrukt brandweerman Charles Hasselaar van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). In de VGGM werkt de brandweer nauw samen met woningcorporaties aan het vergroten van brandveiligheid.

Aedes-brandveiligheidsapp: helpt corporaties met gevaarlijke situaties herkennen en maatregelen nemen

Doorontwikkeling checklist
Begin 2018 stelde Aedes al een praktische checklist Zelfstandig wonen & brandveiligheid op, speciaal voor gebouwen waar oudere huurders wonen en waar extra aandacht voor vluchten bij brand noodzakelijk is. De meest relevante vragen daaruit zijn door ontwikkelaar Go2Sure in de nieuwe brandveiligheidsapp gezet.

Uitgebreide test
Hasselaar testte de Aedes-brandveiligheidsapp samen met Woonstede en bewoners in Ede. ‘Gezamenlijk hebben we een ronde door een wooncomplex gemaakt. En dan schrik je ervan wat mis kan gaan. Je ziet bijvoorbeeld bij de ingang van een wooncomplex 15 sleutelkastjes hangen. Dat betekent dat evenzoveel mensen zorg krijgen, die varieert van steunkousen aantrekken tot mensen in en uit bed helpen. Al die mensen zijn minder mobiel. En dan heb je natuurlijk de scootmobielen. Daar is vaak geen stalling voor beschikbaar, waardoor ze op de gang staan. Mocht er een accu in brand vliegen, dan staat meteen de hele gang vol rook, met alle risico’s van dien.’

Aedes-brandveiligheidsapp: maakt corporaties bewust van de risico’s

Eenvoudig in gebruik
En dat is belangrijk, want de verhuurder heeft immers de zorgplicht om huurders veilig te laten wonen. In de app vult een corporatiemedewerker een checklist in. ‘Diepgaande technische kennis hoef je daarvoor niet te hebben. Iedereen kan ermee uit de voeten, ook bijvoorbeeld een woonconsulent’, voegt Hasselaar toe. Vervolgens maakt de app een kort rapport van het complex met informatie over de vastgestelde risico’s en gewenste maatregelen om de brandveiligheid te vergroten.

Hasselaar: ‘Voor corporaties is de app een leidraad om een gebouw met andere ogen te bekijken. Zo troffen we in Ede een nooduitgang aan met een draaiknop. Een oudere bewoner kreeg die niet open. We adviseren dan om er een gewone deurkruk op te zetten. Een kleine aanpassing kan al een groot verschil betekenen.’

Meer informatie
Aedes stelt de brandveiligheidsapp begin 2019 gratis beschikbaar voor haar leden. Leden ontvangen een persoonlijke toegangscode voor de app. Voor een korte en snelle inventarisatie is er een eenvoudige versie voor gebruik met mobiele telefoon. Corporaties die willen werken met plattegronden van hun woongebouwen kunnen de app voor de tablet gebruiken.