Aedes-app Brandveiligheid: maakt corporatiewoningen ouderen brandveiliger

Woningcorporaties kunnen voortaan met de Aedes-app Brandveiligheid eenvoudig woongebouwen inspecteren waar veel ouderen wonen. De gratis app laat de belangrijkste risico’s zien en geeft oplossingen die de brandveiligheid verbeteren. Zo zorgen Aedes-leden ervoor dat ouderen op een veilige manier zelfstandig kunnen wonen. De app is op 6 februari 2019 in gebruik genomen door minister Kajsa Ollongren (BZK). Leden kunnen het instructiewebinar bekijken voor tips.

Begin 2018 stelde Aedes in samenwerking met ActiZ en de Brandweer al een checklist Zelfstandig wonen & brandveiligheid op. Om de praktische bruikbaarheid te vergroten is nu de Aedes-app Brandveiligheid ontwikkeld.

Snel en handzaam risico’s in beeld
Hiermee krijgen woningcorporaties nog sneller en handzamer de belangrijkste risico’s in beeld. Zijn vluchtdeuren makkelijk te openen, is het pand uitgerust met rookmelders en zijn vluchtwegen vrij van obstakels? Daarnaast geeft de app een rapportage met oplossingen voor risicosituaties. Alle verzamelde gegevens zijn voor corporaties zichtbaar op een dashboard.

Instructiewebinar
Aedes-leden die willen leren hoe ze de app het beste kunnen gebruiken, kunnen hier het instructiewebinar terugkijken. Het webinar is geschikt voor strategische corporatiemedewerkers zoals manager Wonen of Vastgoed en als uitvoerende corporatiemedewerkers zoals gebouwbeheerders of onderhoudsmedewerkers.

Aanvragen app 
Aedes-leden kunnen de Aedes-app Brandveiligheid aanvragen via dit aanvraagformulier. Zij ontvangen binnen 24 uur (op werkdagen) van software ontwikkelaar Go2Sure per e-mail instructies en inloggegevens om met de app aan de slag te gaan op hun mobiele telefoon of tablet (Apple en Android).

Minister blij met app
Minister Ollongren is blij dat corporaties zoveel aandacht hebben voor brandveiligheid: ‘Ouderen blijven langer thuis wonen dus moeten bedacht zijn op risico’s. Daar kunnen ze zelf iets aan doen, maar het gebouw moet ook maximaal veilig zijn. Voor woningcorporaties en hun gebouwbeheerders is deze app daarom heel behulpzaam om risico’s te bepalen en voor oplossingen te zorgen.’

Meer informatie
De app is samen met veiligheidsdeskundigen ontwikkeld en getest met medewerking van de brandweer en woningcorporaties. Aedes verwacht dat de Aedes-app Brandveiligheid een nuttig hulpmiddel zal zijn voor woningcorporaties. Opmerkingen, suggesties en vragen erover zijn uiteraard welkom. U kunt deze mailen.