Lokaal zouden publieke en private partijen beter moeten samenwerken om hennepteelt te voorkomen en te bestrijden, schrijft de Onderzoeksraad van Veiligheid in zijn rapport Onderzoek naar de fysieke veiligheidsrisico’s voor omwonenden van bedrijfsmatig opgezette hennepkwekerijen. Dan gaat het om samenwerking tussen partijen als burgemeesters, politie en justitie, maar ook de minder voor de hand liggende als woningcorporaties, netbeheerders, energieleveranciers en drinkwaterbedrijven.
De eerste stap op weg naar een goede samenwerking is bewustzijn van de risico’s van hennepteelt in woonwijken, de eigen rol in het beheersen van deze risico’s en de rol van andere betrokken partijen. De burgemeester is de gezaghebbende ‘regisseur’ die alle partijen moet aansturen en stimuleren om goed samen te werken. Daarnaast is een verbeterde informatieuitwisseling, een tijdige en consequente betrokkenheid van andere partijen en systematische evaluatie nodig.
Rol woningcorporatie
Volgens de Onderzoeksraad zouden woningcorporaties huurders bewust moeten maken van de risico’s van hennepteelt in hun woning en hen voorlichten over mogelijke gevolgen voor de woonomgeving. De meeste woningcorporaties verbieden hennepteelt al expliciet in hun huurovereenkomsten. Een hennepclausule beschrijft dat hennepteelt verboden is en ontdekking leidt tot onmiddellijke ontbinding van de overeenkomst (Modelhuurovereenkomst Aedes, algemene voorwaarden, artikel 6.8). Meerdere woningcorporaties vragen van nieuwe huurders een verhuurderverklaring, een soort verklaring van ‘goed gedrag’.