Ingangsdatum 1 januari 2020 voor BENG niet haalbaar

Update

De ingangsdatum van 1 januari 2020 voor de nieuwe BENG-regelgeving is niet haalbaar en wordt uitgesteld. Dat bevestigt het ministerie van BZK op 26 april 2019 in een brief aan de Tweede Kamer. Een nieuwe ingangsdatum is nog niet bekend.

Eerder gaf minister Ollongren in een Algemeen Overleg op 21 februari 2019 aan dat de benodigde software minimaal zes maanden voor de ingangsdatum beschikbaar moet zijn. Die software is namelijk nodig om de (Bijna) Energie Neutrale Gebouwen te kunnen berekenen.

Al enige tijd is duidelijk dat de benodigde software niet binnen die termijn gereed is. Maar nu is dat ook bevestigd door het ministerie.

De NTA 8800 is de nieuwe energieprestatiemethodiek. De complexiteit van de methodiek en de planning van de overheid om deze per 1 januari 2020 van kracht te laten worden, heeft geleid tot een grote tijdsdruk op de ontwikkeling van software. Zij zullen waarschijnlijk pas in het laatste kwartaal van 2019 de software gereed hebben.

Update
Minister Ollongren schrijft op 26 april in een brief aan de Tweede Kamer dat zij de Kamer naar verwachting rond 10 juni  2019 met een Kamerbrief over de BENG-eisen en de nieuwe inwerkingsdatum zal informeren.

Meer informatie is te vinden in het bericht van het Lente-akkoord.