Bijeenkomst

Waterstof: Dé duurzame oplossing voor de bebouwde omgeving?

Is waterstof dé duurzame oplossing voor de energietransitie van de bebouwde omgeving? Deze vraag stond centraal tijdens het Waterstofcafé van Aedes en de NVB van 18 april. De belangrijkste voor- en nadelen van waterstof die uit de bijeenkomst naar voren kwamen, zet Aedes voor u op een rijtje.

Voordelen

Minder gevaar en uitstoot

Met waterstof heeft u geen last van CO2-uitstoot, is er geen gevaar op koolmonoxidevergiftiging en is er geen ontploffingsgevaar.

Gebruik van bestaande infrastructuur

Met minimale aanpassingen is het mogelijk om waterstof te transporteren door dezelfde pijpleidingen als waar nu gas doorheen wordt geleid. Er hoeft dus geen hele nieuwe en dure infrastructuur te worden aangelegd.

Goedkope energie

Het is 10x goedkoper om dezelfde energie te genereren met waterstofmoleculen dan met aardgas.

Makkelijk te maken

Waterstof kun je door middel van elektrolyse maken uit alle soorten brandstoffen: groen en fossiel. De techniek is vrij eenvoudig en werkt en er is dus redelijk makkelijk een grote waterstofvoorraad aan te leggen.

Nadelen

Het is slechts een deeloplossing

Volgens Ad van Wijk (hoogleraar Future Energy Systems, TU Delft), één van de sprekers tijdens het café,  is waterstof vooral een oplossing voor oude woningen in binnensteden en voor woningen in buitengebieden waar een nieuwe infrastructuur waarschijnlijk te duur is. Hij ziet waterstof niet als dé oplossing om alle andere brandstoffen te vervangen om huizen te verwarmen.

Duur in opslag

Waterstof wordt opgeslagen in zoutkegels en dat is relatief duur ten opzichte van de opslag van andere brandstoffen.

Onzekerheid over investeringen

In welke duurzame oplossing om huizen te verwarmen moet u als corporatie nu investeren als waterstof slechts een deeloplossing is? Dat is de grote onzekerheid waar corporaties mee zitten want ze willen geen grote investering doen in een oplossing die over twee of drie jaar al achterhaald is.

Meer weten over waterstof

Wilt u nog meer weten over waterstof of heeft u dit waterstofcafé gemist? Kom dan naar onze sessie op de Corporatiedag 2019: ‘Hoe kan waterstof ingezet worden bij energietransitie’. Meld u snel aan want vol=vol.

Verder discussiëren

Wilt u verder discussiëren over waterstof of andere duurzame oplossingen voor energiezuinige woningen? Of wilt u uw praktijkvoorbeeld delen of heeft u vragen? Word lid van onze community Startmotor & Renovatieversneller.