Praktijk

Wonen in een energieproeftuin: kijken wat werkt

Imke Jelle van Dam woont middenin de Energieproeftuin van woningcorporatie deltaWonen in de Zwolse wijk Berkum. ‘Wij wonen in het middelste blok en per blok testen ze allerlei maatregelen om te kijken wat het beste werkt. Wat vooral opvalt is dat de bouwers heel erg naar ons luisteren’, zegt Van Dam. Hij heeft inmiddels een dak met dakpannen vol zonnecellen en een lucht-waterwarmtepomp.

'Bij ons is de besparing niet heel veel, want beneden hebben wij een houtkachel die de boel verwarmt. Daarvoor hebben bouwers rekening gehouden met de schoorsteen, die op het vernieuwde dak ingepast moest worden. En onze uitbouw moest eigenlijk weg voor de steiger en na onze vraag om die te houden, hebben ze een manier gezocht om eromheen te werken. Dat vonden zij ook een leuke uitdaging’, zegt Van Dam. 

‘Het bijzondere aan de Energieproeftuin is dat we negen blokken hebben uitgerust met verschillende duurzame bouwkundige  en installatietechnische toepassingen. Een blok heeft houten kozijnen met HR++ glas, andere blokken hebben kunststof kozijnen met triple glas en een blok met nieuwe houten kozijnen en triple glas en er zijn verschillende vloerisolaties gebruikt’, zegt projectleider van de Energieproeftuin van deltaWonen, Herman van Otterloo. 

Betrokken
De woningcorporatie heeft de bewoners vanaf het begin betrokken bij de plannen, maar aanspreekpunten waren vooral de mannen die het werk deden. En die hielden rekening met specifieke wensen van bewoners. Wat Van Dam en zijn buren hadden onderschat was de invloed van steigers om hun huis. Dat stond niet op de routekaart van de corporatie met het schema van werk en overlast. ‘Door de steiger kwam veel minder licht binnen in huis en de hele buurt werd er een beetje depressief van. Voor herrie kun je vluchten, maar hier was geen ontkomen aan’, zegt Van Dam. Van Otterloo erkent de problemen: ‘In de aanloop waren er klachten en omdat alles nieuw is, ging er  een en ander mis.  Met name het installatietechnische deel van het werk is onderschat. Maar nu krijgen we steeds meer positieve reacties’. 

In de Energieproeftuin krijgen de huurders te maken met verschillende innovatieve duurzame snufjes. ‘Dat gaat soms wel eens mis. De aannemer kreeg de dakpannen met zonnecellen niet goed gelegd. Daardoor duurde het twee maanden langer dan verwacht en daardoor stonden de steigers ook langer. Maar ik klaag niet, al met al ben ik er heel erg blij mee’, zegt Van Dam. Hij vindt het vooral leuk om bij te houden hoe veel hij bespaart. 

Bijhouden
Alle huurders krijgen een kastje, een zogeheten energiemonitor, waarmee ze de besparingen bij kunnen houden. ‘We hebben het gebruik van de afgelopen jaren ingeladen, dus ze kunnen meteen zien hoe veel ze besparen ten opzichte van andere jaren voor de renovatie’, aldus de projectleider. Na een jaar wordt de monitor opnieuw geprogrammeerd met de nieuwe gegevens van na de renovatie, om bewoners te motiveren om verdergaand te besparen. In de wijk komt een speciaal wifi-netwerk waar de gegevens binnenkomen. De resultaten komen per blok op deltawonen.nl/energieproeftuin te staan. ‘Zo kunnen bewoners, maar ook bijvoorbeeld collega-corporaties en aannemers zien welke combinatie van maatregelen het beste werkt’, zegt Van Otterloo.

Inmiddels is de proeftuin opgenomen in de ambitie om de Zwolse Wijk Berkum in 2025 energieneutraal te hebben. Dit is een initiatief van wijkbewoners, gemeente, provincie, deltaWonen, Enpuls en andere stakeholders. 

Duurzaamheid is een van de onderwerpen van de gemeenteraadsverkiezingen. Later dit jaar organiseert deltaWonen een bijeenkomst over de Energieproeftuin voor geïnteresseerden. Ook geïnteresseerd? Laat dit weten via: marketingcommunicatie@deltawonen.nl.