Praktijk

Energiebeloningssysteem voor 28 nieuwbouwwoningen Lyaemer Wonen

Energielabel A+ klinkt heel mooi, maar wat merkt de huurder daar in de praktijk van? Als proef gaat corporatie Lyaemer dat uitzoeken bij 28 nieuwe energiezuinige woningen in Lemmer. De corporatie maakt daarbij gebruik van een energiebeloningssysteem. Bewoners die eind van het jaar onder de theoretische besparing zitten ontvangen 100 euro.

De corporatie en de huurders maken samen een theoretische inschatting van het energieverbruik op basis van gegevens van het CBS. Daarbij kijken ze onder andere naar gezinsgrootte en het energielabel van de woning. Als de huurder minder verbruikt dan krijgt hij aan het eind van het jaar 100 euro terug. ‘Dit energiebeloningssysteem is een goede stimulans om op het eigen energieverbruik te letten’, zegt Yeb Tiemensma, manager projecten. Tegelijkertijd wil Lyaemer Wonen graag een beeld krijgen van de besparing. Gaat de energierekening echt omlaag?

Alle 28 huishoudens doen mee met het energiebeloningssysteem. De komende twee jaar houdt Lyaemer Wonen maandelijks het energieverbruik bij van de huishoudens. Zo kunnen bewoners zo nodig tussentijds maatregelen nemen. Tiemensma: ‘Als het verbruik hoger is dan verwacht dan kijken we met de bewoner waar dat aan ligt, misschien heeft de bewoner wel een oude vriezer die veel energie verbruikt.’ Lyaemer Wonen heeft nog geen plannen om het energiebeloningssysteem in te voeren bij andere woningen.