Comfortabel energieneutraal wonen met warmteglas en infraroodverwarming

‘Als je achter het raam zit, voel je de warmte, heerlijk!’ Ook als de zon niet schijnt, zit mevrouw Siebenga er warm en comfortabel bij in haar verbeterde seniorenwoning in Grou. Dankzij het speciale glas in haar woonkamer dat warmte afgeeft als het buiten koud is. Woningcorporatie Elkien liet acht seniorenwoningen aan De Vlet vernieuwen tot energieneutrale all-electric woningen. Infraroodpanelen en warmteglas zorgen voor extra wooncomfort.

Natalie Lakemond, projectleider Sociaal bij Elkien, begeleidde de bewoners: ‘Deze seniorenwoningen uit de jaren 70, met slaapkamer en badkamer beneden, waren wel aan een opknapbeurt toe. We kregen regelmatig klachten van bewoners over vocht en tocht en kou. We wilden de woningen zo duurzaam mogelijk maken. Onze vaste ketenpartner, onderhoudsbedrijf Wits-Noord heeft daarvoor de expertise in huis en maakte een innovatief plan om deze woningen aan te pakken: zonnepanelen op het dak, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, maar ook: infraroodpanelen en verwarmd glas in de keuken en woonkamer.’ 

Technische innovaties 
In de woningen zijn twee technische innovaties toegepast die in Nederland nog nauwelijks voorkomen. In de woonkamer en keuken is speciaal warmteglas geplaatst. De ramen voelen warm aan en stralen warmte uit alsof je in de zon zit. Ze gaan automatisch aan bij een bepaalde buitentemperatuur. Een tweede innovatie zijn de infrarood-warmtepanelen. Deze hangen in elk vertrek aan het plafond en zorgen, voor een comfortabele warmte. De temperatuur in de woning is per vertrek te regelen.

Wooncomfort
Ook meneer en mevrouw De Jong zijn erg te spreken over de woningverbetering: ‘Ons huis ziet er niet alleen aan de buitenkant prachtig uit door de nieuwe kozijnen, buitendeuren en het nieuwe dak. Ook binnen is het goed toeven. De infrarood panelen zijn lekker warm als je eronder zit. En je kunt in elke kamer de verwarming apart aan- en uitzetten.’ In elk vertrek hangt een onopvallende, vierkante vlakke plaat aan het plafond. Dat de warmte van boven komt, heeft als nadeel dat het onder de eettafel bijvoorbeeld kouder is. Maar infraroodwarmte heeft ook veel voordelen. Mensen met reuma hebben baat bij de stralingswarmte. En er ontstaat geen luchtcirculatie waardoor stof opdwarrelt, zoals bij verwarmingsradiatoren het geval is. Dat is gunstig voor astmapatiënten.

Maatwerk en intensief contact
Lakemond: ‘Bij elk van de bewoners leveren we maatwerk. Samen met een woonconsulent van Wits-Noord ben ik langsgegaan. Niet één of twee keer, maar soms vier of vijf keer als dat nodig was. In een intensief traject als dit is goed contact heel belangrijk.’ De bewoners hoefden tijdens de verbouwing hun huis niet uit, maar er was natuurlijk wel de nodige overlast. ‘Per woning hebben we de situatie besproken met de bewoners en hun familie en gevraagd wat zij wilden’, licht Lakemond toe. ‘Zo is een oudere meneer in overleg een paar extra dagen naar de dagopvang gegaan. Daarvan hebben wij de kosten voor onze rekening genomen. Anderen vonden de verbouwing wel gezellig. Konden ze koffie zetten voor de werklieden.’ Tot slot benadrukt ze een laatste succesfactor: ‘Bij een intensief project als dit, in bewoonde staat, is het ook belangrijk om een uitvoerder te hebben die een mensen-mens is, en geen techneut. Een uitvoerder die graag iets voor de bewoners wil betekenen.’