Praktijk

Hete zomer in Best in koele prijswinnende NOM-flats

‘Dit was een goede zomer om het wonen in een nieuw nul-op-de-meter-appartement te testen’, zegt Mario Theunissen. ‘En het bevalt prima.’ Hij woont in de Willem, een van de twee vijflaagse flats van Woonstichting ‘thuis in Best. De Willem en de Zwijger zijn de winnaar van de Cobouw Award 2018 voor het meest duurzame project van Nederland.

Op 3 juli kreeg Theunissen de sleutel van zijn appartement. ‘Terwijl het buiten vaak meer dan 30 graden was, zat ik in een lekker koel huis. Bij mij binnen was het niet warmer dan 22 graden.’ Hij is trots op zijn nieuwe woning. ‘Ik vind het bijzonder dat een huurhuis voorzien is van de laatste technische innovaties.'

Duurzaamheidsambassadeur
Theunissen is één van de bewoners in de flats die door ‘thuis zijn aangesteld als duurzaamheidsambassadeur. Hij ondersteunt zijn buren om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. Hij legt uit waarom de flats zo duurzaam zijn. ‘De gevels aan de zuidkant, de daken en het dak van de berging zitten vol met zonnepanelen. Er is een warmte-koudeopslag in de grond die de gebouwen in de zomer koelt en in de winter verwarmt. De warmteterugwininstallatie zorgt voor verse lucht van een behaaglijke temperatuur, hoe warm of koud het buiten ook is.’

‘Natuurlijk zijn de woningen gasloos’, gaat hij verder. ‘En de isolatie is fantastisch. Alle kieren zijn luchtdicht en overal zit driedubbel glas. De balkondeur lijkt wel van een kluis, zo zwaar.’ Met de isolatie is hij het meest blij. ‘Het is zo stil in mijn huis. Ik hoor geen enkel geluid van buiten: geen auto’s, geen brommers. Heerlijk.’

Wonen in NOM-huis
‘Eigenlijk is het wonen in een NOM-appartement niet heel anders dan in een traditioneel huis’, zegt Theunissen. ‘Voor de ventilatie is het niet nodig, maar als je dat wilt, kun je best een raam opendoen. Dat doe ik ook wel eens een half uur. Dat zie ik dan natuurlijk wel terug in mijn energieverbruik. Maar dat is logisch. Dat is in een huis met airco precies hetzelfde.’ Inmiddels is het ook alweer flink koud geweest. ‘En het is hier nog steeds behaaglijk’, zegt Theunissen.

Ook het terrein rondom de flats wordt duurzaam ingericht. ‘Komend voorjaar wordt het regenwater bijvoorbeeld opgevangen in een vijver op het binnenterrein’, zegt Theunissen. ‘Als we weer zo’n warme zomer krijgen, zorgt dat voor een natuurlijke verkoeling.’
De Willem en de Zwijger bestaan uit 48 NOM-appartementen voor een- en tweepersoonshuishoudens. De woningen zijn beschikbaar voor huurders met huurtoeslag. Voor de zonnepanelen betalen de huurders een energieprestatievergoeding aan de corporatie.

Over één ding is Theunissen niet tevreden. ‘De afvoer van de balkons. Als de bovenburen flink gaan schrobben, wordt ook mijn balkon nat. Daarom geven we elkaar nu even een seintje voor we aan de slag gaan. Mensen houden hier rekening met elkaar.’

De Willem en De Zwijger zijn door Cobouw verkozen tot meest duurzame project van 2018. Volgens de jury zijn NOM-appartementen nog steeds zeldzaam, zeker bij sociale huur. Ook de aandacht voor regenwatergebruik en biodiversiteit speelden mee bij het winnen van de Cobouw Award.