Lente-akkoord: zet ISDE voor nieuwbouw voort

De ISDE-bijdragen (Investeringssubsidie duurzame energie) voor nieuwbouw zijn niet meer nodig, vindt minister Wiebes van EZK. Per 1 januari 2020 zal hij deze stopzetten. Dit heeft gevolgen voor onder andere woningcorporaties. In een brief aan de minister vragen Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-bouw dit niet te doen.

 

Minister Wiebes heeft aangekondigd dat de ISDE per 1 januari 2020 op een aantal punten zal wijzigen. Een van die punten is dat nieuwbouwwoningen niet meer in aanmerking komen voor een ISDE-bijdrage.

Volgens Lente-akkoordpartners Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-bouw is de tijd tussen bekendmaking en invoering van de maatregel (zes weken) te kort. Bovendien zorgt het wegvallen van deze subsidie voor onvoorziene meerkosten in vrijwel alle woningbouwplannen die nu in ontwikkeling zijn. Op 29 november hebben de Lente-akkoordpartners de minister een brief gestuurd met het verzoek nieuwbouw niet per 1 januari 2020 uit te sluiten van de ISDE-bijdragen.

Wat is ISDE?

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een tegemoetkoming voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is er voor particuliere woningbezitters én voor zakelijke gebruikers, bijvoorbeeld woningcorporaties. ISDE is een subsidieregeling van het ministerie van EZ, uitgevoerd door RVO.nl.

Lees de brief aan minister Wiebes

Lees de Kamerbrief van 12 november van minister Wiebes

Kijk ook op Lente-akkoord.nl