Praktijk

Goedkoper uit door slim samenwerken

Bezuinigen op de bedrijfskosten? Dat kan bijvoorbeeld door slim samen te werken, met andere corporaties of met de markt. Aedes-Magazine februari 2015 licht drie kansrijke coalities uit.

Woningcorporatie Lefier besteedde met vier andere corporaties het onderhoud van liften uit. Jan van der Giezen, adviseur Inkoop: ‘De aanbesteding heeft ons gemiddeld een voordeel van 20 procent opgeleverd op de kosten van het liftonderhoud. Bijkomende plus is dat door kennis te delen het onderhoud ook nog verbeterd is. De proef is zo goed bevallen dat we nu al aan nieuwe pilots denken. Zoals: het gezamenlijk aanbesteden van rioolontstoppingswerkzaamheden, energielabeling en telefoniecontracten.’

Ook Vivare bespaart, namelijk zo’n 10 tot 20 procent op de onderhoudskosten. Dat doet ze door samen te werken met zes vaste onderhoudspartners. En woningcorporatie KleurrijkWonen bespaart 10.000 tot 30.000 euro per woning door conceptueel te bouwen. Lees meer over deze drie samenwerkingsverbanden in Aedes-Magazine van februari 2015 of download het artikel hieronder.

Slim samenwerken (Aedes-Magazine, februari 2015)