Inkooppakketindeling

Aedes hanteert een standaard inkooppakketindeling met verschillende groepen met eenduidige diensten en goederen. De lijst is samengesteld met een aantal inkopers die bij corporaties werken. De duidelijke indeling zorgt ervoor dat woningcorporaties onderling gemakkelijker kunnen samenwerken, het over dezelfde diensten of goederen hebben en daardoor als opdrachtgever dezelfde taal spreken. Het gebruik van de inkooppakketindeling ondersteunt niet alleen inkoopsamenwerking maar ook  het samenstellen van een spendanalyse en het maken van inkoopstrategieën.

Spendanalyse
Een spendanalyse geeft inzicht in wie, wat en waar inkoopt. De informatie hiervoor komt uit de crediteurenadministratie. Inkoopuitgaven, en bijvoorbeeld ook het aantal facturen, worden inzichtelijk gemaakt via de inkooppakketindeling.

Inkoopstrategie
De inkoopportfolioanalyse is de meeste gebruikte methode om de inkoopstrategie van een dienst, levering of werk te bepalen. De verschillende inkooppakketten worden op basis van de invloed op het financiële bedrijfsresultaat en het toeleveringsrisico geplaatst in de Kraljic-matrix.