Besparen op de inkoopkosten met de spendanalyse

Door te besparen op inkoopkosten kunnen corporaties meer geld overhouden voor onderhoud, huizen, lagere lasten en betere kwaliteit. Maar hoe kunnen corporaties besparen op inkoopkosten? De eerste stap is inzicht in wie, wat en waar inkoopt. Een spendanalyse geeft dat inzicht.

Corporaties geven jaarlijks miljarden uit aan leveranciers. Hoe veel betalen zij aan welke leverancier, wat is de samenhang tussen de verschillende afdelingen en hoe bundelen zij inkooppakketten? Met een analyse van de inkoopuitgaven krijgt u die informatie boven tafel.

Gedegen analyse

De spendanalyse neemt gegevens van de crediteurenadministratie onder de loep: gegevens van inkoopvolume, facturen, leveranciers, kostensoorten en kostenplaatsen. Met een gedegen analyse kunt u het inkoop-, contract- en leveranciersmanagement structureel organiseren.

Ook kunt u de spendanalyse gebruiken om uw inkoopfunctie te toetsen, want alle aspecten van inkoop komen aan bod, zowel afzonderlijk als in onderlinge samenhang. Het is een meting die informatie oplevert voor het verbeteren en uitvoeren van een inkoopactieplan.

Nieuwe tool

Medio december 2019 verschijnt een gratis tool, waarmee u op een eenvoudige manier een eigen spendanalyse kunt maken. Dit instrument komt beschikbaar voor alle leden van Aedes. Bent u geïnteresseerd in de binnenkort te verschijnen tool? Volg het Aedes dossier inkoopsamenwerking (groene knop rechtsboven) en u krijgt een seintje als het instrument is verschenen.

Meer informatie

Lees meer over de spendanalyse in het vakblad voor inkopend Nederland Deal!