Maak werk van veiligheidsbewustzijn

‘Corporatiebestuurders, maak werk van veiligheidsbewustzijn als opmaat naar optimale informatiebeveiliging.’ Die oproep doet Albert van Heugten, teamleider Informatisering en Automatisering bij woningcorporatie Wonen Zuid. Hij presenteerde op 19 april 2018 bij CorpoNet de resultaten van zijn literatuur- en praktijkonderzoek over informatiebeveiliging (IB) in het boek Veiligheidsbewustzijn en informatiebeveiliging bij woningcorporaties

Menselijk gedrag veroorzaakt ruim 70 procent van de incidenten rond informatiebeveiliging. Binnen corporaties is absoluut te weinig aandacht voor het bewust veilig omgaan met informatie. Het veiligheidsbewustzijn is te laag. Informatiebeveiliging bekijken ze vaak uitsluitend vanuit de techniek en niet vanuit een breder perspectief. In zijn boek legt Van Heugten uit waarom en waaraan corporaties aandacht moeten besteden om hun veiligheidsbewustzijn te vergroten. Hij geeft ook aan hoe je medewerkers bewust maakt van het veilig omgaan met informatie.

Start vandaag nog 
‘Zware IB-incidenten hangen ons als het zwaard van Damocles boven het hoofd. Behalve beschadiging van onze klantenkring leiden incidenten vaak tot grove imagoschade. En niet alleen voor de eigen organisatie, maar ook sector breed. Hoog tijd voor woningcorporaties om hiermee snel te starten’, aldus Van Heugten. 

Boek
Het boek Veiligheidsbewustzijn en informatiebeveiliging bij woningcorporaties is een nieuw verschenen uitgave in de CorpoNet-reeks Kennis moet je delen. De uitgave is gratis voor leden van CorpoNet.