Computer berekent slimme verhuisketens

Ruim 1.700 woningzoekenden in de regio Amsterdam hebben zich aangemeld voor een proef om slimme verhuisketens te creëren. Op basis van data over onder andere hun woonwensen, hun huidige woning en hun zoekgedrag op WoningNet berekent een computermodel of er opeenvolgende verhuizingen mogelijk zijn. Met deze slimme verhuisketens kunnen meer mensen een passende woning vinden. WoningNet doet de proef samen met woningcorporaties Ymere, de Alliantie en Rochdale.

Huurders van deze Amsterdamse corporaties zagen na het inloggen op WoningNet een popup, met daarin de vraag of zij mee willen doen. Inmiddels zijn tientallen mogelijke verhuisketens van meerdere woningen berekend. Hiervan worden er een paar daadwerkelijk uitgewerkt. Binnenkort krijgen de huurders die onderdeel zijn van deze verhuisketens bericht. WoningNet verwacht de eerste verhuizingen in het najaar. Omdat het om doorstromers gaat, moet de verhuizing dan op dezelfde dag plaatsvinden.

Doorstromers

In de regio Amsterdam zijn circa 30.000 doorstromers actief op zoek. ‘Het aantal aanmeldingen voor de proef laat zien dat mensen alles proberen om aan een andere woning te komen’, zegt Freja Aurik van WoningNet. ‘Een sociale huurwoning komt pas op WoningNet als de huurder iets anders heeft gevonden. Nu komen ook woningen naar voren die nog niet op de markt waren.’ De proef duurt een aantal maanden. Bij succes wordt de methode ook ingezet in andere grootstedelijke gebieden.

Meer informatie

Voor meer informatie mail naar Freja Aurik of ga naar de veelgestelde vragen over de proef met verhuisketens op de site van WoningNet.