Praktijk

Huurders helpen huurders bij energiebesparing

Duurzaamheid gaat in de Aedes-benchmark over de technische woningkwaliteit én over het daadwerkelijke energieverbruik van de bewoners. Want ook hierop kan de corporatie invloed hebben. Eigen Haard werkt bijvoorbeeld al jarenlang met energiecoaches die bewoners advies geven.

De Amsterdamse corporatie werkt al zes jaar met energiecoaches die onder de eigen huurders zijn geworven. De laatste twee jaar in het Europese project TRIME (Trias Mores Energeticia). Zeven corporaties in vijf landen hebben subsidie gekregen van de Europese Unie om met vrijwillige energiecoaches het energieverbruik van deelnemende huishoudens met 9 procent te verminderen. De TU Delft onderzoekt de effecten van alle inspanningen.

Gedegen training
‘We nemen al veel energiezuinige maatregelen in de woningen zelf’, zegt adviseur Ilse van Andel van Eigen Haard. ‘ Zo verduurzaamt de corporatie 10.000 woningen binnen tien jaar. Door bijvoorbeeld dubbel glas aan te brengen, daken te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. ‘Het beïnvloeden van het gedrag is de volgende stap. Isoleren van een woning heeft bijvoorbeeld weinig zin, als de bewoner vervolgens de ramen wijd open zet. Bewoners kunnen veel besparen door zich bewust te zijn van hun gedrag en daarnaast energiezuiniger apparaten te gebruiken.’

De coaches werken vrijwillig, hebben een uiteenlopend kennisniveau, maar krijgen een gedegen training om beslagen ten ijs te komen. Deze wordt verzorgd door professionals van Eigen Haard. In de toekomst wil Eigen Haard ook vaklieden gaan trainen. Zij komen toch al bij de huurders thuis en kunnen makkelijk signaleren wat er op energiegebied valt te verbeteren en bewoners daarover te adviseren.

Enkele lessen

  • Richt je vooral op bewoners die het meest te winnen hebben bij energiebesparing. Huurders met huurachterstand bijvoorbeeld. Werk daarbij samen met organisaties die bewoners bijstaan bij betalingsproblemen.
  • Laat energiecoaches geen tijd verspillen aan bewoners van huizen met de laagste energielabels, zoals F en G. Deze bewoners zijn meer geholpen met maatregelen die tot een hoger energielabel leiden.
  • Ga minimaal drie keer langs bij huishoudens die meedoen. Dit vergroot de kans dat huurders blijven letten op energiezuinig gedrag.


Meer weten?
Lees meer in het uitgebreide artikel over de aanpak van Eigen Haard, te downloaden in de rechterkolom van de pagina.  
Eigen Haard organiseert hierover op 16 mei van 15.00-16.30 ook een bijeenkomst. U kunt zich hiervoor nog aanmelden.