Tweede editie beeldkwaliteitscatalogus voor wonen

Thuis is meer dan alleen een huis. Het is ook een fijne en schone omgeving. Eind mei 2020 is de tweede editie van de beeldkwaliteitscatalogus voor wonen verschenen. Deze kwam met medewerking van verschillende corporaties waaronder het Amsterdamse Ymere  tot stand. Een instrument van en voor de sector om woningen en buurten schoon, heel en veilig te houden.

Dory Louwerens, directeur Verhuur en Wonen van Ymere, zocht en vond een objectief meetinstrument voor de gezamenlijke ruimte. In het voorwoord van de eind mei verschenen beeldkwaliteitscatalogus brengt ze het als volgt onder woorden: ‘Thuis komen begint al op het moment dat je je straat in loopt. Dat besef ik me maar al te goed als ik mijn eigen straat in kom. Voor onze huurders is dat niet anders. We hebben de afgelopen jaren vooral ingezet op onderhoud van het casco van onze woningen. Maar onze huurders vinden het vooral belangrijk dat de stoep, de tuinen en hun portiek er schoon en netjes uitzien en dat er niets kapot is.’

Schoon, heel en veilig

Ymere maakte via Woonbron kennis met de methodiek Beeldkwaliteit Algemene Ruimten en raakte vooral geïnspireerd door de verhalen van de wijkbeheerders. Eindelijk hadden die iets waarmee ze konden laten zien wat ze dagelijks in de praktijk tegen komen. Beelden zeggen meer dan woorden en dat hielp om hun collega’s van vastgoedbeheer en gebiedsbeheer te overtuigen om werkzaamheden uit te voeren.

Louwerens: ‘De afgelopen maanden hebben onze wijkbeheerders met behulp van de beeldkwaliteit-app ons bezit in kaart gebracht. Onze servicemonteurs, die vanwege de coronacrisis minder reparaties uitvoeren in onze woningen, hebben direct al heel veel zaken aangepakt: van het schilderen van versleten leuningen, besmeurde muren, tot het repareren van kapotte raampjes, verlichting en sloten. Het leverde vele blije reacties op van onze huurders.’

Schat aan informatie

De metingen geven Ymere inzicht in hoe de wooncomplexen erbij staan en wat er nodig is om de kwaliteit ervan te verbeteren, een verandering in beheer, het ontwerp, het materiaal, of het gedrag van de bewoners. ‘De beeldsystematiek heeft ons een schat aan informatie over onze algemene ruimten gebracht. Ik kan het daarom van harte aanbevelen’, aldus Louwerens.

Tweede versie beeldkwaliteitscatalogus

De eerste beeldkwaliteitscatalogus verscheen in 2019 met inbreng van de Rotterdamse corporatie Woonbron. Eind mei is de tweede versie van de catalogus verschenen. Naast de bestaande beeldmeetlatten voor gezamenlijke ruimten zijn hier nieuwe beeldmeetlatten opgenomen voor het meten van de kwaliteit in woningen (badkamers, keukens, toiletten).

Samenwerking

Bij het ontwikkelen van de beeldkwaliteitscatalogus en de daarbij horende app werkte Aedes samen met verschillende corporaties, Ifocus, Apptimize en CROW.