Aan de slag met Beeldkwaliteit

Nieuw: de kwaliteitscatalogus wooncomplexen. Met dit praktische instrument sturen woningcorporaties op schoon, heel en veilig. Corporaties kunnen hiermee de kwaliteit van hun bezit meten, monitoren, beheren en verbeteren. Vanaf 15 januari 2019 is beeldsystematiek voor corporaties beschikbaar. De systematiek wordt kosteloos aangeboden aan alle Aedes-leden.

De kwaliteitscatalogus wooncomplexen bestelt u via het platform van CROW. Bent u geen lid van Aedes, dan betaalt u 70 euro.

Bestel beeldkwaliteit voor uw corporatie
1.    Ga naar het kennisplatform CROW
2.    Nog geen account van CROW? Maak een account aan. Wel een account? Log in met uw gegevens. 
3.    Bij stap drie geeft het systeem aan dat u een factuur ontvangt. Bent u Aedes-lid? Dan krijgt u geen factuur. Let op! Dit werkt alleen als u een e-mailadres van de corporatie waar u werkt gebruikt. Gebruikt u uw privé e-mail of bent u geen lid van Aedes? Dan ontvangt u een factuur. 
4.    U ontvangt een bevestigingse-mail via CROW.
5.    U kunt uw toegang tot de online kennismodule terugvinden in mijn CROW onder licenties.
6.    Klik onder licenties op kwaliteitscatalogus wooncomplexen.
7.    Links van het scherm verschijnen alle beschikbare kennismodules.
8.    Klik op beeldkwaliteit wooncomplexen. De catalogus bestaat uit twee modules:
I.    Publicatietekst (woord vooraf, inleiding, opbouw en uitgangspunten, aan de slag en een definitielijst)
II.   Beeldmeetlatten (binnen algemeen, binnenruimtes, buitenruimte, gevel en tuinen)
9.    U kunt nu alle hoofdstukken afzonderlijk aanklikken en lezen.

Aan de slag met beeldkwaliteit
Heeft u ervaring met beeldkwaliteit, bijvoorbeeld vanuit de openbare ruimte? Dan kunt u gelijk aan de slag. Heeft u hier hulp bij nodig? We zetten de verschillende mogelijkheden om u te ondersteunen op een rij. 

 1. Volgen van een kennissessie of stagedag
 2. Vragen stellen en kennis delen via de Aedes Community Beeldkwaliteit
 3. Inzicht met een app
 4. Implementeren en trainingen 

Kennissessie
Door deelname aan een kennissessie gaan we actief met u in gesprek. Het doel van de bijeenkomst is de theorie en de systematiek met u te delen, succesvolle praktijkvoorbeelden aan u te laten zien en uitleg te geven over het digitaliseren van het proces. U kunt zich hiervoor aanmelden via de Aedes agenda. 

Meelopen met Woonbron
In de periode 2015 - 2018 is Woonbron gestart met beeldkwaliteit. Zij is als ervaringsdeskundige nauw betrokken bij het opstellen van de systematiek. Graag deelt zij haar kennis met u. Daarom organiseert Woonbron ‘meeloopdagen’. U krijgt inzicht in de dagelijkse praktijk en loopt mee met management en uitvoering. Per dag is maximaal plek voor tien personen. Als de sessie vol is, ontvangt u van ons een datumplanner om een definitieve datum vast te stellen. Wilt u stage lopen bij Woonbron? Meld u aan.

Community Beeldkwaliteit
Communities.nl is dé digitale plek van Aedes waar leden met elkaar in gesprek gaan, vragen aan elkaar stellen, ervaringen uitwisselen en samenwerken. De community Beeldkwaliteit is exclusief voor Aedes-leden. Wilt u deelnemen aan de community Beeldkwaliteit, dan heeft u aan uw inlog op Aedes.nl voldoende. Heeft u nog geen Aedes inlog, dan moet u zich eerst registrerenGa naar de Community Beeldkwaliteit.

Meten en inzicht is onmisbaar
Door op regelmatige basis een kwaliteitsmeting uit te voeren, kunt u bepalen of uw organisatiedoelstellingen en ambities worden behaald. Met gegevens uit de meting:

 • beoordeelt u het uitgevoerde werk door uw leverancier,
 • geeft u inzicht in (achterstallig) onderhoud,
 • kunt u met bewoners in gesprek welke invloed zij hebben op de kwaliteit.

Om dit zo overzichtelijk mogelijk in te richten, kunt u gebruik maken van eigen software. Hiermee heeft u online inzicht in de resultaten en kwaliteit. Bestuurders, management, uitvoering, leveranciers, bewoners en overige stakeholders voeren met elkaar het gesprek over de resultaten op basis van managementrapportages. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met Apptimize.

Implementatie en trainingen op maat
Beeldsystematiek wordt steeds vaker gebruikt om gezamenlijke ruimtes van gestapelde bouw te beheren. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En hoe vertaalt u de theorie naar de praktijk? Bij het in gebruik nemen van de kwaliteitscatalogus wooncomplexen kunt u denken aan:

 1. Vertalen van de systematiek naar uw organisatiedoelstellingen. U heeft met de systematiek invloed op betaalbaarheid, leefbaarheid en kwaliteit. Maar ook digitaliseren, veranderende organisaties en inkoop zijn thema’s waar u met de systematiek op kunt sturen. 
 2. Opstellen van beleid voor organisatie, leverancier, bewoner en uitvoerende medewerkers
 3. Meten in de praktijk
 4. Inrichten van het meetsysteem
 5. Interne en externe communicatie 

Om hier meer inzicht in te geven, biedt Cyber ondersteuning bij het implementeren van de systematiek en verschillende trainingen aan.

Meer informatie en contact
U kunt op de volgende manieren contact met ons opnemen: 

 • Voor algemene vragen over beeldsystematiek, het krijgen van advies of het delen van praktijkervaringen: Aedes, Gaby van der Peijl, g.vanderpeijl@aedes.nl, 06 - 351 124 59
 • Voor vragen over het bestellen van de beeldsystematiek via CROW en het gebruik van de online kennismodule: CROW Helpdesk, helpdesk@crow.nl, 0318 - 695 315
 • Voor ondersteuning bij het implementeren van de systematiek of training voor uw medewerkers: Cyber, Marian Kunst, marian.kunst@cyber-adviseurs.nl, 06 - 207 037 54
 • Voor vragen over het digitaliseren van de systematiek en ondersteuning via een app: Apptimize, Pieter Swarte, pieter@apptimize.nl, 06 - 422 131 60