Aan de slag met Beeldkwaliteit

Sturen op schoon, heel en veilig met het vernieuwde instrument beeldkwaliteit. Corporaties kunnen hiermee de kwaliteit van hun bezit meten, monitoren, beheren en verbeteren. Vanaf 25 mei 2020 is de uitgebreide en vernieuwde beeldkwaliteitscatalogus voor corporaties beschikbaar. Gratis voor Aedes-leden.

Beelden zeggen meer dan woorden, dat is de basis voor methode van beeldkwaliteit. Het helpt om alle betrokkenen op dezelfde manier naar de kwaliteit van een woning(complex) te laten kijken. Niet alleen uw beheerders en aannemers, maar ook bewoners. Want de beleving van bewoners is ook belangrijk. Op basis van een eenduidig beeld kunt u makkelijker sturen op kwaliteit en daarmee kunt u bewonerstevredenheid vergroten.

Waarbij helpt beeldkwaliteit?

 • Het maken van een duidelijk plan, waaraan verschillende afdelingen samenwerken. Zodat iedereen dezelfde doelen nastreeft.
 • Verbetering van de kwaliteit van woning en woonomgeving om huurderstevredenheid vergroten.
 • Verbetering van de leefbaarheid met een gebiedsstrategie, waarbij bewoners betrokken zijn.
 • Vermindering van klachten met beleid voor de aanpak van vocht en schimmel.
 • Verbetering van (interne) samenwerking door digitalisering.

Beeldmeetlatten

In de eerste versie van deze catalogus (januari 2019) waren 63 beeldmeetlaten voor gezamenlijke ruimtes opgenomen. Hieraan zijn in de nieuwe catalogus 66 beeldmeetlatten voor binnenruimtes toegevoegd. Ter ondersteuning van het proces zijn ook inkoopdocumenten voor groenonderhoud en schoonmaakdiensten ontwikkeld. Het volledige inkooppakket bestaat uit een strategiedocument, inkoopplan, offerteaanvraag, conceptovereenkomst en beoordelingsmatrix.

Community Beeldkwaliteit

Op de community beeldkwaliteit kunt u de inkoopdocumenten voor groenonderhoud en schoonmaakdiensten vinden. Communities.nl is dé plek van Aedes waar leden in gesprek gaan, vragen stellen, ervaringen uitwisselen en samenwerken. De community Beeldkwaliteit is exclusief voor Aedes-leden.

Downloaden van de beeldkwaliteitscatalogus

Aedes-leden kunnen de beeldkwaliteitscatalogus inclusief een beschrijving van de methodiek gratis downloaden. U komt nu in het ‘aanmeldscherm'*.

 • Klik op ‘ja, ik wil mijzelf aanmelden’.
 • Heeft u nog geen Aedes account? Dan kunt u zich registreren via de inlogpagina (rechtsboven).
 • Heeft u een account, klik dan op inloggen.
 • Controleer uw persoonlijke gegevens en vul deze waar nodig aan (controleer uw mailadres, u ontvangt uw document op dit adres).
 • Klik vervolgens op opslaan, volgende en bevestigen.
 • Na het bevestigen van de gegevens ontvangt u een mail met daarin een (persoonlijke) link waarmee u de beeldkwaliteitscatalogus kunt downloaden.

Disclaimer

Bent u geen Aedes-lid en maakt u gebruik van de download, dan ontvangt u een factuur van iFocus. De kosten van de tool zijn 200 euro (exclusief btw). Niet-leden kunnen de catalogus downloaden via CROW (70 euro). Dit is zonder de beschrijving van de methodiek. Niet-leden kunnen voor vragen contact opnemen met CROW: CROW Helpdesk, helpdesk@crow.nl, 0318 - 695 315.

Het is niet toegestaan de tool verder te verspreiden of te gebruiken buiten uw eigen corporatie. Door het downloaden van de tool gaat u automatisch akkoord met de voorwaarden.

*  Let op: wij gebruiken dit systeem voor het aanmelden van Aedes-evenementen. Daarom kunt u benamingen in het systeem tegenkomen die voor de tool niet van toepassing zijn. U kunt deze negeren. Als u lid bent van Aedes ontvangt u geen factuur.