Bij Thais eten en cola praten over duurzame inzetbaarheid

Wat betekent duurzame inzetbaarheid voor jou? Hoe kan de corporatie je verleiden met jouw eigen loopbaan aan de slag te gaan? Wat moeten we absoluut niet doen? Onder begeleiding van een HR-adviseur en leidinggevende gingen bij de Kleine Meierij in Rosmalen vijf medewerkers in kleine sessies in gesprek over duurzame inzetbaarheid. Na werktijd, in de kantine met Thais eten en cola. HR-adviseur Yvonne de Wit vertelt waarom deze bijeenkomsten succesvol zijn.

‘Een persoonlijk één-op-één-gesprek over loopbaanontwikkeling en duurzame inzetbaarheid is voor veel medewerkers te spannend. Dan gaat het meteen alleen over jou. In een presentatie voor de hele organisatie durft ook niet iedereen vragen te stellen. Deze kleinschalige bijeenkomsten gaven mensen een veilig gevoel. Eigenlijk is het heel eenvoudig: door oprecht geïnteresseerd en nieuwsgierig deze gesprekken aan te gaan, kun je als corporatie echt een goed gesprek met je medewerkers voeren. Daar hoef je geen ingewikkelde instrumenten voor te gebruiken.

‘Het effect van de bijeenkomsten was groter dan we vooraf dachten. Verschillende medewerkers zijn een werk-naar-werktraject gaan volgen. Anderen wisselden bijvoorbeeld voor een dag of week met elkaar van functie. Een soort snuffelstage. We hoorden ook van medewerkers dat ze misschien wel ander werk zouden willen gaan doen, maar bang zijn om minder te verdienen. Inzicht in je financiële situatie kan een belangrijke voorwaarde zijn om in beweging te komen. Daarom hebben we geregeld dat medewerkers dat inzicht kunnen krijgen via ons regionale samenwerkingsverband Expeditie Loopbaan. Dat is een van de zaken die we regelden in vervolg op de Thai- en cola-avonden.’

‘Deze avonden laten zien dat oprechte nieuwsgierigheid het mooiste instrument is om elkaar vooruit te helpen’, zegt De Wit. Corporatiemedewerkers die vragen hebben over duurzame inzetbaarheid of die bijvoorbeeld ook laagdrempelige bijeenkomsten willen organiseren, kunnen contact opnemen met: Yvonne de Wit, HR-adviseur, Kleine Meierij, 06 57 54 14 54, yvonne@kijkophr.nl

Expeditie Loopbaan is een van de twaalf regionale samenwerkingsverbanden die met ondersteuning van FLOW corporatiemedewerkers stimuleren om zich permanent te blijven ontwikkelen.

Lees in het februarinummer van Aedes-Magazine het interview met adviseur en onderzoeker Cristel van de Ven over duurzame inzetbaarheid.