Corporatiemedewerkers duurzaam inzetbaar met De Loopbaanarchitect

Corporatiemedewerkers die doelgericht bouwen aan hun loopbaan en zichzelf blijven ontwikkelen, kunnen de veranderingen in de sector met meer vertrouwen tegemoet zien. De kans dat corporatiebanen in de nabije toekomst veranderen of zelfs verdwijnen is aanzienlijk. Des te belangrijker dat medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. Daarvoor zijn ze primair zelf verantwoordelijk, maar werkgevers kunnen hun medewerkers natuurlijk wel stimuleren om te blijven werken aan hun ontwikkeling. Om corporaties hierbij te ondersteunen is de brochure De Loopbaanarchitect (dat ben je zelf) gemaakt in opdracht van CAO-partijen. Corporaties kunnen deze brochure over duurzame inzetbaarheid verspreiden onder hun medewerkers.

Herbezinning
Overal in Nederland zijn woningcorporaties zich ingrijpend aan het herbezinnen. Taken worden wegbezuinigd of uitbesteed, functies veranderen, banen verdwijnen. De verwachting is dat de komende jaren 10 tot 20 procent van de banen bij woningcorporaties vervalt. Dat betekent een hoop veranderingen. Oude zekerheden worden serieus bedreigd.

Architect
Het is niet verstandig om af te wachten. Werknemers kunnen zelf invloed uitoefenen door stil te staan bij hun inzetbaarheid als werknemer. Waar liggen hun specifieke talenten, kansen en mogelijkheden? Nu en later? In de huidige organisatie of elders op de arbeidsmarkt? Als werknemers ervoor zorgen dat ze breed inzetbaar zijn, dan blijven ze ook in onzekere tijden aantrekkelijk voor hun huidige werkgever of voor een eventuele nieuwe werkgever.

Ondersteuning door FLOW WEP
FLOW WEP kan ondersteuning bieden bij het vinden van een (nieuwe) richting. Er zijn tests om loopbaanwensen, interesses en talenten te bepalen met de Loopbaanwijzer. Ook hebben werknemers recht op individuele loopbaanontwikkeling. Corporaties kunnen hun werknemers stimuleren om die kansen te pakken.

Meer informatie
Meer informatie over duurzame inzetbaarheid is te vinden op het Woondiensten employability portal. De brochure De Loopbaanarchitect (dat ben je zelf) is een uitgave van Aedes, FNV Woondiensten, CNV Woondiensten en De Unie.