Innovatie en vernieuwing

Samen beweging creëren en gewoon doen zijn de sleutelwoorden bij verandering

Expert
Simone Boeren
Adviseur Sectorontwikkeling

Ardon brengt veranderkracht in verband met leiderschap en juist ook met persoonlijk leiderschap. ‘Leidinggevenden die vernieuwing willen, hebben een belangrijke vraag te beantwoorden: hoe creëer ik een klimaat waarin mensen hun persoonlijke veranderkracht kunnen laten zien? En wie zet ik in de schijnwerpers? Zorg daarbij voor een verbindend perspectief én ruimte. Ga op zoek naar de tegendenkers en de lastpakken, want zij zouden wel eens de bron van vernieuwing kunnen zijn.'

Veranderen via het informele netwerk

Ardon benadrukt dat het informele netwerk van belang is voor de verspreiding van veranderend gedrag, dus ook binnen een organisatie. Creëer beweging en wakker ‘vlammetjes’ aan. Echte beweging komt pas tot stand als enkele mensen in een verandering geloven en het ‘viraal’ gaat. Zijn mensen enthousiast, dan omarmen ze de verandering waarna anderen volgen door het gedrag te kopiëren. 

Veranderen bij Woonstichting SSW

SSW is al een aantal jaren aan de slag met een verandering richting een lerende en klant gedreven organisatie. Toen ze een aantal jaren terug startte bij SSW, wilde directeur-bestuurder Jessie Bekkers-van Rooij weten wie er werkten bij SSW. In persoonlijke kennismakingen, ontdekte Jessie de drijfveren, dromen en passies van de mensen van SSW. Haar doel van deze gesprekken was om met elkaar een toekomstvisie te bepalen. Zo gingen mensen ’dromen’ en werd een weekstart geïntroduceerd om met elkaar te werken aan verandering. ‘Samen’ werd het sleutelwoord voor SSW om te veranderen. 

Echte verandering start bij degene die tegen de stroom op zwemt

SSW ging ook aan de slag in werkgroepen om haar toekomstvisie te formulieren, lichtte HRM-adviseur Winanda Hordijk verder toe. Ook gingen zij met medewerkers in gesprek over hun talenten en versterkten de onderlinge contacten zich door het vitaliteitsprogramma FITTR. Aanvankelijk was de verwachting dat de medewerkers automatisch zouden mee bewegen met de verandering. Dit bleek echter niet het geval. Bekkers-van Rooij merkte dat verandering wél tot stand komt als haar medewerkers het zelf doen, de vrijheid krijgen en zelf verantwoordelijkheid mogen nemen. Dat zorgde voor energie. 

Tips voor veranderen

Wilt u aan de slag met veranderprocessen binnen uw corporatie? Een aantal tips uit dit college:

  • Begin klein, ga aan de slag en experimenteer
  • Maak feitelijke informatie ‘sociaal’ waardoor mensen zich makkelijker met anderen kunnen identificeren
  • Trigger dromen en wakker ‘vlammetjes’ aan
  • Wees alert op afwijkende signalen en steun mensen daarin
  • Het informele netwerk en kopieergedrag zijn belangrijk voor de verspreiding van verandering
  • Ga in gesprek over of geef aandacht aan de emotie bij verandering. Wellicht zit er een andere laag onder de weerstand.  
  • Luister naar wat mensen willen en ga samen het gesprek aan
  • Betrek medewerkers bij de koersbepaling, doe het samen 

Collegetour gemist?

Bekijk ook het artikel over de eerste collegetour 'Omarm de chaos en heb vertrouwenin medewerkers tijdens een verandering'. Of praat mee in de community.