Aedes-Magazine 2: Bouwen op wankele Groningse bodem

In Aedes-Magazine 2/2020 een reportage over de kansen en hindernissen van het aardbevingsbestendig maken van de woningen in Noordoost Groningen. Verder het eerste verhaal in een serie over belangrijke verkiezingsthema’s voor woningcorporaties: dit keer over leefbaarheid. Een afscheidsinterview met Paulus Jansen van de Woonbond en een overzichtsartikel over woningcorporaties tijdens de coronacrisis.
Lees het op www.aedesmagazine.nl.

 

Paulus Jansen: ‘Blijf roepen waar je echt voor staat’

Een afscheidsinterview met de directeur van de Woonbond, die begin juni met pensioen is gegaan. Wat voor gevolgen heeft de coronacrisis volgens hem voor de woningmarkt? En, hoe kijkt hij nu naar de corporaties en de samenwerking met Aedes? ‘Corporaties zijn de afgelopen tien jaar behoorlijk uitgebeend. Dan heb je geen centen meer om nieuwe huizen te kunnen bouwen.’
> Lees het interview in het online Aedes-Magazine

Verder in dit nummer van Aedes-Magazine:

Achterstandswijken en tweedeling - ‘Alleen maatwerk kan het tij keren’

In de komende nummers van Aedes-Magazine belichten we een aantal belangrijke verkiezingsthema’s, aan de hand van interviews. Allereerst: het thema leefbaarheid. Onderzoeker Jeroen Frissen, corporatiebestuurder Hester van Buren en Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Carla Dik-Faber geven hun visie op wijken waar een opeenstapeling aan de gang is van lager opleidingsniveau, werkloosheid, laaggeletterdheid en laag inkomen.
> Lees het opiniërende verhaal in het online Aedes-Magazine

Een gratis abonnement op het online Aedes-Magazine?

Bouwen op wankele Groningse bodem

Alle 2.500 woningen van Woongroep Marenland liggen in het aardbevingsgebied in Noordoost Groningen. Binnen vijf jaar hoopt de corporatie circa 600 nieuwe woningen op te leveren: aardbevingsbestendig, duurzaam, gasloos én esthetisch verantwoord. Een mega-operatie die gepaard gaat met weerstanden en hindernissen, maar ook kansen biedt.
> Lees en bekijk de beeldreportage in het online Aedes-Magazine

‘Asbeststelsel moet op de schop’

Het stelsel van asbestverwijdering is aan vernieuwing toe. Op verzoek van Aedes heeft de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) onderzoek gedaan en het asbeststelsel kritisch tegen het licht gehouden. ‘Kleine aanpassingen zullen niet volstaan’, zegt NSOB-bestuursvoorzitter Paul Frissen. ‘Partijen die moeten samenwerken houden elkaar nu in een houdgreep.’
> Lees over het asbeststelsel in het online Aedes-Magazine