Marnix Norder vertrekt als voorzitter Aedes

Marnix Norder heeft besloten om met ingang van 1 januari 2020 te stoppen met zijn werk als voorzitter van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. De groei van zijn eigen bedrijf maakt de combinatie van twee banen voor hem niet langer mogelijk. Het Aedes-bestuur betreurt het vertrek van Norder, maar heeft begrip voor zijn keuze.

Marnix Norder (1965) is sinds 1 januari 2017 voorzitter van Aedes. Daarnaast is Norder sinds 2014 mede-eigenaar van Steenvlinder, een onderneming die werkt aan betaalbaar wonen door particulieren te ondersteunen bij zelfbouw en transformatie van gebouwen. De onderneming is de afgelopen periode gegroeid. De groei betekent voor Norder een toenemende werkbelasting en is aanleiding voor zijn besluit nu te stoppen met zijn voorzitterschap van Aedes.

Aedes-bestuur: Veel waardering

Het Aedes-bestuur betreurt het vertrek van Norder, maar heeft begrip voor zijn persoonlijke keuze. Norder was bijna drie jaar voorzitter van Aedes en heeft in die periode de relatie met ministeries, de Woonbond, de bouwsector en andere stakeholders sterk verbeterd. Dat leidde bijvoorbeeld tot afspraken over betaalbare huren in het Sociaal Huurakkoord en tot een actieve bijdrage van de sector aan de totstandkoming van het Klimaatakkoord.

De woningcorporatiesector wordt de afgelopen jaren herkend als een sector die een belangrijke bijdrage levert aan het wonen van veel mensen en daarmee aan de Nederlandse samenleving. Een bijdrage die alleen maar belangrijker wordt in het licht van de huidige urgentie voor betaalbaar wonen. Marnix Norder heeft de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de herpositionering van de sector, ook op het Binnenhof. Het Aedes-bestuur is hem daar zeer erkentelijk voor.

Opvolging

Aedes is inmiddels de zoektocht naar een nieuwe voorzitter gestart. Na een selectieprocedure volgt een voordracht aan de leden van Aedes, die de laatste stem hebben.