Coronaproof activiteiten organiseren in de Week van het Huren

De Week van het Huren komt eraan. Sommige woningcorporaties twijfelen of ze daar dit jaar aan mee willen doen, vanwege het coronavirus. Maar juist nú is het belangrijk om huurders te betrekken. En dat kan op een veilige en verantwoorde manier.

De coronacrisis duurt langer dan we hadden gedacht. Voor veel mensen betekent dit dat ze al lange tijd met onzekerheid en misschien ook eenzaamheid te maken hebben. De Week van het Huren is dan hét moment voor corporaties om te laten zien wat ze voor hun huurders kunnen betekenen en hoe ze hen kunnen betrekken bij de buurt. Dat moet natuurlijk wel op een veilige en verantwoorde manier.

Gelukkig zijn er genoeg activiteiten te bedenken waarbij huurders en corporatiemedewerkers geen risico lopen. Wil jouw corporatie meedoen met de Week van het Huren, maar weet je nog niet goed hoe je dat kunt doen in combinatie met de coronamaatregelen? Laat je inspireren. Wij hebben een aantal leuke ideeën op een rij gezet, die passen in de huidige situatie. Doe er je voordeel mee en meld je nog snel aan!

Waarom meedoen aan de Week van het Huren?

Het voornaamste doel is om het contact met huurders te versterken en huurders met elkaar in contact brengen. Dat kan ook op anderhalve meter afstand. Betrokkenheid in de buurt verbetert de leefbaarheid en vergroot het woonplezier van de huurders. Een goede reden om mee te doen! Daarmee laten we de buitenwereld zien wat we als corporaties doen voor de wijken. Wij hopen dat onderstaande activiteiten jullie op vernieuwende ideeën brengen.

Meld je nu aan voor de Week van het Huren 

Wat kun je doen voor huurders?

Vogelhuisjes schilderen
Wat denk je van vogelhuisjes schilderen met kinderen uit de buurt? Daar doe je zowel de kinderen als de natuur een plezier mee. En het kleurt meteen de wijk. De wijkbeheerder kan bijvoorbeeld de vogelhuisjes verdelen, die de kinderen thuis gaan  beschilderen. Heb je een groep van kinderen onder de twaalf jaar? Dan kun je de kinderen in groepjes buiten laten schilderen.

Digitale tuintips
Een meet&greet met de klusjes- of tuinman via een video-call: eenvoudig te organiseren en leuk voor de huurders, want zij krijgen slimme tips! Met handige video’s laat je de huurders zien hoe ze zelf klusjes in huis en tuin het beste kunnen aanpakken.

Beloon trouwe huurders
Vergeet niet je trouwe huurders te belonen door bijvoorbeeld langs te gaan met een bloemetje of een andere attentie, zoals bloembollen of een leuke, opvouwbare boodschappentas. Een duurzaam alternatief voor de plastic tas. 

Balkonbingo
Aan het begin van de coronacrisis organiseerden verschillende corporaties een balkonbingo. Dat kan natuurlijk ook tijdens de Week van het Huren. Iedereen kan vanaf het eigen balkon meedoen. Op een centrale plek worden de nummertjes opgelezen via een megafoon.

Wat kun je doen voor lokale stakeholders? 

Rondleidingen in huizen
Geef eens een digitale rondleiding in een NOM-woning of een woning die is aangesloten op een warmtenet. Dat kan door een video te verspreiden via social media, maar je kunt dat ook doen in een video-call. Zo kun je meteen het gesprek aangaan met de deelnemers. Met een rondleiding laat je jouw lokale stakeholders zien hoe corporaties meewerken aan verduurzaming van de sociale huursector en een flinke stap kunnen zetten in de uitvoering van het Klimaatakkoord.

Rondetafelgesprekken
Laat mensen in kleine groepjes (via een video-call) met elkaar in gesprek gaan over sociale woningbouw in de regio. Een rondetafelgesprek zorgt voor inzicht in elkaars standpunten en dilemma’s.

Podcast
Podcasts luisteren is voor veel mensen een nieuwe manier van nieuws consumeren. Maak een podcast waarin bijvoorbeeld bestuurders een bepaald actueel onderwerp in de sociale huur toelichten. Of daarover met elkaar in discussie gaan. En ook handig: de podcast kan vooraf worden opgenomen.

Digitale wijk-safari
Neem stakeholders mee op wijk-safari langs de parels van de woningbouw en je verschillende renovatieprojecten en laat ze op een nieuwe manier kijken naar sociale woningbouw. Dat kan met een video die je verspreidt via social media. Die video kun je ook delen in een video-call, zodat deelnemers meteen kunnen reageren.

Doe mee met de Week van het Huren

De Week van het Huren is een prachtige kans om te laten zien wat corporaties betekenen voor kleurrijke, leefbare wijken met goede woningen voor onze huurders. Laten we met z’n allen zorgen voor nog meer kleur in de wijk!

Meedoen op sociale media? Gebruik dan de hashtags #WeekVanHetHuren en #CorporatiesKleurenDeWijk. Dan kunnen we jullie activiteiten volgen.

Meld je aan voor de Week van het Huren