Verdieping

Workshop 'Klaar voor de vergrijzing?'

Mensen wonen steeds langer zelfstandig. Wat kunnen corporaties doen om dit mogelijk te maken voor huurders? In de workshop ‘Klaar voor de vergrijzing?’ krijgen deelnemers een ‘proeverij’ van vier verschillende vernieuwingen. Zo heeft corporatie Goed Wonen in Gemert een Samen Thuis woning gebouwd voor negen zelfstandig wonende alleenstaande ouderen die hun netwerk willen uitbreiden.

Corporatie Bergopwaarts in Deurne heeft een mooi voorbeeld van slim transformeren van bestaand vastgoed in plaats van sloop of nieuwbouw. De corporatie heeft samen met architecte Karin Vissers drie eengezinswoningen gesplitst en er zes woningen van gemaakt. Senioren wonen op de benedenverdieping en starters op de eerste verdieping. De woningen zijn zeer gewild en de huurders zijn tevreden. Maar er is meer mogelijk! Zo gaat corporatie Woonservice de komende 10 jaar 500 bestaande huurwoningen voorzien van een personenlift, zodat mensen er langer kunnen wonen.

Thuistechnologie demonstreren dichtbij de doelgroep. Dat kan met TOOS! TOOS staat voor: Technologie voor Ouderen Om de hoek verkrijgbaar Slim. Het is een klein ‘technologiehuisje’ dat ad hoc ingezet kan worden om bij ouderen en professionals de bekendheid met eenvoudige technologie voor thuis te vergroten. Diverse corporaties werken al met TOOS.