Verdieping

Lezing Menno Lanting

Er is sectoraal, nationaal én mondiaal een transitie gaande naar een ander tijdperk: we veranderen van een industriële samenleving in een netwerksamenleving. Zo’n overgang naar een nieuw model vindt echter niet vaak en ook niet zomaar plaats. Dat is de kern van het verhaal van auteur en trendwatcher Menno Lanting.

Binnen dit thema speelt er voor woningcorporaties de druk om te vernieuwen, om het sneller en slimmer te doen én meer met minder. De vraag om duurzaamheid. De vraag of we nog het talent kunnen aantrekken dat we nodig hebben. De veranderende wensen, niet alleen van de huurder maar van het hele speelveld. En last nut not least: een grote hoeveelheid technologische ontwikkelingen.

Innovatie wordt vaak verward met technologie, maar innovatie gaat veel meer over de ‘connected’ wereld waarin we opereren. Denk daarbij aan blockchain technology, virtual reality, the internet of things, robotisering. Deze ‘connected’ wereld brengt een cocktail van ontwikkelingen en trends, en daarmee een tweetal paradoxen:

  • De snelheidsparadox: dat het sneller gaat dan ooit is meer een gevoel dan een feit. Maar feit is ook dat technologie zich sneller ontwikkelt dan dat politiek en organisaties kunnen volgen.
  • De organisatieparadox: we hebben als mens een beperkt adaptief vermogen. Als organisatie moet je in dit tijdperk zo wendbaar mogelijk zijn, maar we zijn er niet op gebouwd.

Daarom zijn netwerkorganisaties van belang: die beogen onderbenutte talenten en kennis vrij te maken door inzet van technologie. Haal daarmee een deel van die nieuwe wereld naar binnen. Want hoe meer je de eigen organisatie innoveert, hoe groter de kans is dat je innovatief kunt zijn naar buiten toe.

En terwijl de hele maatschappij transformeert richting een netwerkorganisatiestructuur, is het hoopvolle daarin dat: ‘passie en het leveren van ultieme toegevoegde waarde nog altijd centraal staan.’ Lanting sluit af met een quote van Frank Zappa: “The mind is like a parachute. It doesn’t work if it is not open.