Doldwaze week in Rotterdam

Het was een doldwaas Rotterdams weekje, met eigenlijk allemaal positieve berichten. Het begon natuurlijk met de uitspraak van de commissie-Dekker in het geschil tussen de gemeente Rotterdam en Woonbron. De gemeente wilde onze vrienden van Woonbron verplichten particuliere woningen te kopen om de verpaupering in Rotterdam-Zuid tegen te gaan.

Rotterdam-Zuid is zo’n moeilijk gebied qua leefbaarheid dat er een Nationaal Programma is opgezet. En corporaties zouden dan de troep van huisjesmelkers moeten kopen en het verlies erop nemen. Oud-minister Sybilla Dekker heeft gezegd: dat kan alleen als een corporatie het zelf wil, je kan en mag dat niet verplichten, overheid! De gemeente is niet de baas van de corporaties.

Toen ik afgelopen woensdag op werkbezoek was bij Woonstad Rotterdam en Havensteder, was de glimlach nog steeds niet van de Rotterdamse gezichten verdwenen. Een mooi werkbezoek aan twee corporaties met samen ongeveer 100.000 woningen. Maria Molenaar heeft me bijgepraat over het duizelingwekkende verduurzamingstempo van Woonstad. Met stevige hand zorgt ze dat in haar hele organisatie op alle niveaus de klimaatopgave als onderdeel van het gewone werk wordt gezien. Geweldig! Ook zet ze grote stappen in de digitalisering en professionalsering van de organisatie. Iets dat op het laatste Aedes-congres centraal stond, is hier werk-in-uitvoering.

Door Hedy van den Berk en haar mensen ben ik meegenomen door die fantastische, stevige stad Rotterdam. Met z’n enorme diversiteit in kleur en cultuur, maar ook met die echte stadsheid. Bevlogen medewerkers, met directe contacten in de wijk, met oog voor de behoeften en de kansen, met soms heel aangrijpende verhalen. Maar ook met de zorgen over de leefbaarheid en het sociaal isolement, en de vraag wat je als corporatie wel en niet kunt betekenen.

Donderdag ging de doldwaze week nog door: Vestia brengt naar buiten 10.000 woningen te willen verkopen aan andere corporaties. Die gaan dus niet verloren voor de sociale sector en dat is goed nieuws. Marktwaarde verhuurde staat: geen gedoe over waarderingen. En Vestia speelt daarmee een beetje ruimte vrij om te kunnen ademen en te kunnen investeren in onder andere renovatie van hun Rotterdamse huizen.

Ik sluit af met wederom positief Rotterdams nieuws, nu uit Den Haag. Karin van Dreven wordt uitgeluid: ze gaat van Haag Wonen naar Woonbron. Jammer voor Den Haag, goed voor Woonbron. Lekker bezig in Rotterdam.

Wil je reageren op mijn blog? Mail me dan op m.norder@aedes.nl.

Naar mijn recente blogs