Waarom bestaat de Vernieuwingsagenda?

 • De maatschappij verandert steeds sneller. Om daarop in te spelen brengen we binnen de corporatiesector een beweging op gang om slimmer en beter te ontwikkelen en te vernieuwen. We gebruiken daarbij elkaars kennis en kunde, werken samen in het vinden van oplossingen (en inspireren elkaar). Corporaties en partners hebben de ambities uitgewerkt in de zes thema’s. Inmiddels zijn 100 corporaties en 16 partnerorganisaties aan de slag met het bedenken en uitvoeren van ideeën en projecten ter verbetering van de sector.

  Er is volop energie en enthousiasme te zien om de corporatiesector te vernieuwen en verbetering te versnellen. Tientallen medewerkers van corporaties en partnerorganisaties zijn al bezig met het bedenken en uitvoeren van ideeën ter verbetering van de sector. Maar het lukt nog beter als we het met zijn allen doen! Doe jij nog niet mee? Sluit je dan aan! Er is vast een thema dat jou raakt!

  Benieuwd naar wat er zoal gebeurt? Bekijk dan dit filmpje:

Vernieuwen op zes thema's in zes coalities

 • 1) Verduurzamen
  Het einddoel voor 2050 is duidelijk: alle woningen in Nederland CO2-neutraal. 25 corporaties buigen zich in de coalitie Duurzaamheid samen met Aedes, Platform31, Bouwend Nederland en Stroomversnelling over de weg hier naartoe. Vanuit het algemeen bestuur zijn Wim Hazeu en Marijke Kool betrokken. Meedoen? Stuur een e-mail naar Dolf Neilen, d.neilen@aedes.nl. 

  2) Betaalbaar bouwen en wonen
  Gezonde, energiezuinige, kwalitatief goede én betaalbare woningen voor huurders. Daar draait het om in de coalitie Betaalbaar bouwen en wonen. Corporaties werken hierin samen met Aedes, Platform31, Bouwend Nederland en Corporatiehuis. Vanuit het algemeen bestuur zijn Rob Haans en Tonny van de Ven betrokken. Interesse? Stuur een e-mail naar Maarten Georgius, m.georgius@aedes.nl. 

  3) Wonen en zorg
  Voldoende veilige en geschikte huurwoningen voor kwetsbare bewoners. Daar zet de coalitie Wonen met zorg zich voor in. Corporaties werken samen met Aedes, ActiZ, Bouwend Nederland en Platform31 aan innovatieve ideeën. Vanuit het algemeen bestuur ondersteunt Elles Dost en Mohamed Acharki. Iets voor jou? Mail Yvonne Witter:  y.witter@aedes.nl.

  4) Digitalisering en informatievoorziening
  De coalitie Digitalisering en informatievoorziening kijkt naar de kansen van technologische ontwikkelingen waarmee corporaties beter en goedkoper kunnen werken en de huurder beter kunnen bedienen. Vanuit het bestuur zijn Arjen Jongstra en Marijke Kool betrokken. Deelnemen? Stuur een bericht aan Michiel van Wezel,  m.vanwezel@aedes.nl.

  5) Leefbare wijken en buurten
  Deze coalitie richt zich op hoe corporaties binnen hun huidige taken optimaal kunnen bijdragen aan de leefbaarheid van wijken en buurten. Vanuit het algemeen bestuur zijn Hester van Buren en René Scherpenisse betrokken. Ook Platform31 is betrokken. Doe je mee? Meld je aan bij Simone Boeren, s.boeren@aedes.nl.

  6) Verbeteren bedrijfsvoering en veranderkracht
  Hoe kunnen we als woningcorporaties blijven leren en vernieuwen? In deze coalitie richten twaalf corporaties zich op deze vraag. Dat doen zij samen met onder andere FLOW, KWH, Corporatiehuis, AlliantieAcademie en universiteiten. Vanuit het bestuur zijn Eric de Ceuster en Joke Hofman betrokken.  Geef je op bij Susanne Stouten, s.stouten@aedes.nl.

Doe mee met de Vernieuwingsagenda

 • Sluit je aan bij één of meer coalities door een e-mail te sturen naar de betreffende projectleider of vraag vrijblijvend informatie op. Vele corporaties zijn je al voor gegaan en zijn al bezig met het bedenken en uitvoeren van ideeën ter verbetering van de sector. Meedoen aan de Vernieuwingsagenda biedt je voordelen, denk aan:

  • Het delen van kennis en ervaringen
  • Het versnellen van werkprocessen
  • Het aangaan van nieuwe samenwerkingen
  • Het werkt wordt makkelijker, efficiënter en leuker
  • Het verzamelen van nieuwe ideeën

Onze samenwerkingspartners

 • De kracht van de Vernieuwingsagenda zit in de samenhang en verbinding van activiteiten, mensen en partners. In alle coalities werken leden en partners specifieke projecten binnen hun thema uit. Profiteren van kennis die er al is en optimale samenwerking. Samen zorgen we voor goed en betaalbaar wonen in Nederland. Want het kan beter en het moet slimmer. Met elkaar, voor elkaar. Niet praten, maar doen!