Dicht de kloof

 • In sommige Nederlandse wijken dreigt er een parallelle samenleving te ontstaan. Wijken waar de problemen zich blijven opstapelen: huishoudens die het einde van de maand niet halen, gezinnen waarin iedereen werkloos is, drop-outs in de criminaliteit terecht komen.

  15 burgemeesters, die deze probleemwijken in hun gemeente hebben, waarschuwen dan ook dat er een kloof dreigt te ontstaat met de rest van Nederland. En daarom dien zij ook een oproep aan het Rijk: Dicht de Kloof

  Presentator Quintin Wierenga gaat op onderzoek uit en praat met Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad en Harry Platte, bestuurder bij Parteon, de grootste corporatie in de Zaanstreek over de dreigende kloof en de mogelijke oplossingen.

    

Is het vertrouwen in woningcorporaties hersteld?

 • Tien jaar geleden stond het woord ‘woningcorporatie’ synoniem voor (financiële) wanorde: een derivaten-affaire, de SS Rotterdam en een Maserati-topman. De affaires zorgden niet alleen voor flinke financiële schade, maar ook voor een slecht imago. De parlementaire enquête die volgde, was spijkerhard, en de nieuwe Woningwet uit 2015 moest de sector aan banden leggen en het vertrouwen herstellen. Maar als we nu zes jaar later de balans opmaken: is het vertrouwen inmiddels hersteld? En kan het toezicht op de sector dan wellicht minder streng?

  Beluister de podcast over toezicht op woningcorporaties:

   

   

De agenda naar beter wonen

 • De uitdaging is gigantisch: in de komende 10 jaar moeten er 1 miljoen woningen worden gebouwd. Maar dat is nog lang niet alles, want alle woningen moeten ook duurzamer worden en als het kan ook nog betaalbaar blijven. En dan hebben we het nog niet eens over de leefbaarheid gehad. Om al deze uitdagingen aan te gaan hebben 34 uiteenlopende organisaties - uit het heel brede werkveld van wonen, bouwen en zorg – de Actieagenda Wonen opgesteld.

  In deze aflevering van ‘Meer dan een huis’ duikt presentator Quintin Wierenga in die agenda samen met Martin van Rijn, voorzitter van Aedes én initiatiefnemer van de Actieagenda. En hij reist naar Den Haag om Kamerleden Rob Jetten (D66), Julius Terpstra (CDA), Sandra Beckerman (SP) en Daniel Koerhuis (VVD) uit te horen over hun visie op de woningmarkt en de actieagenda.

  Beluister de podcast over de Actieagenda Wonen:

   

Is betaalbaar wonen voor iedereen een utopie?

 • Het klinkt als een goede verkiezingsslogan: 'Betaalbaar wonen voor iedereen'. Google je deze term, dan vind je minstens vier partijen die precies deze woorden gebruiken. Vanzelfsprekend is dit niet, want in de afgelopen jaren zijn sociale huurwoningen steeds meer het domein geworden van de 20 procent laagste inkomens. Verdien je net iets meer, dan is het veel lastiger om die betaalbare woning te vinden. Terwijl we vroeger juist een bredere volkshuisvesting hadden, waar ook de middeninkomens deel van uitmaakten.

  In deze aflevering van ‘Meer dan een Huis’ duikt presentator Quintin Wierenga in het thema de brede volkshuisvesting. Heeft iedereen nog toegang tot de huursector? Zouden niet alle inkomensgroepen makkelijk moeten kunnen huren? Daarover gaat hij in gesprek met de Arnhemse wethouder Ronald Paping en Desiree Uitzetter, voorzitter van de Neprom en directeur gebiedsontwikkeling bij projectontwikkelaar BPD. 

  Beluister de podcast over brede volkshuisvesting:

   

Nooit meer uit huis

 • De tijd dat het gewoonste zaak van de wereld was om je oma of opa te bezoeken in een bejaardentehuis is lang voorbij. Sterker nog, op dit moment woont meer dan 70 procent van de 85-plussers nog gewoon in hun eigen huis. Toch is het zo dat je alleen langer thuis kunt wonen als je een geschikte woning hebt. Maar wat maakt een woning geschikt? En hebben we die eigenlijk wel? EN hebben we ook niet hele nieuwe woonvormen nodig om ouderen lang, gelukkig en ook dus zelfstandig te laten wonen?

  In deze aflevering van ‘Meer dan een huis’ gaat presentator Quintin Wierenga met Marien de Langen, directeur van Stadgenoot, over onder anderen het Ramses Shaffy Huis en voelt hij Yvonne Witter, sociaal gerontoloog, gespecialiseerd in de sociale aspecten van veroudering, aan de tand over de ideale woning voor ouderen.

  Beluister de podcast over woonvormen voor ouderen:

   

Is de flexwoning dé oplossing voor het woningtekort?

 • Als je het een paar jaar geleden over een flexwoning had, dan doemde meteen het beeld van een containers-met-een-inrichting op. Maar tegenwoordig worden het steeds meer volwaardige appartementen. En waar het er vroeger een paar honderd per jaar waren, hebben we het nu al over enkele duizenden. Zou de flexwoning dan ook een oplossing kunnen zijn voor het enorme woningtekort? En zo ja, voor wie dan? 

  In deze aflevering van ‘Meer dan een huis’ gaat presentator Quintin Wierenga met Rob Haans van woningcorporatie De Alliantie kijken bij een complex van tijdelijke woningen. En spreekt hij Zeno Winkels, directeur van de Woonbond, die toch wat sceptisch is over deze oplossing.

  Beluister de podcast over de flexwoningen:

   

Beter een goede buur, dan een verre vriend

 • In Nederland is een kloof aan het ontstaan in steden en dorpen. Het is een probleem waarvan je soms een paar straten verderop al niet meer door hebt dat het er is: de leefbaarheidskloof tussen rijke en arme woonwijken. Want hoe komt het dat zwakke wijken achteruitgaan, en hoe kunnen we het tij keren? In deze aflevering van Meer dan een huis spreekt presentator Quintin Wierenga met Jeroen Frissen van Circusvis, een adviesbureau voor corporaties, en met Kootje Schilder, bewoner van de Tilburgse wijk Jeruzalem; ooit een achterstandswijk, nu een wijk om trots op te zijn.

  Luister de podcast over leefbaarheid:

   

De sluipende betaalbaarheidscrisis: Effe geen cent te makken

 • Maar liefst een kwart van alle Nederlandse huurders, oftewel 800.000 huishoudens, heeft moeite om de rekeningen te betalen. Vaak redden ze het net aan om rond te komen, maar dan moet bijvoorbeeld de wasmachine niet kapotgaan. Goedkoper wonen kan niet. Want die huurhuizen zijn er niet en die worden ook niet bijgebouwd. Het zijn dus twee problemen die elkaar versterken. In deze aflevering van ‘Meer dan een huis’ verkent presentator Quintin Wierenga de sluipende betaalbaarheidscrisis met Arjan Vliegenthart, directeur van het NIBUD, en Johan Conijn, directeur woningcorporaties bij Finance-Ideas.

  Luister de podcast over betaalbaarheid:

   

Verduurzaming van woningen

 • De tweede aflevering van 'Meer dan een huis' gaat over de ruim 2 miljoen sociale huurwoningen die in 2050 CO2-neutraal en aardgasvrij moeten zijn. Dit is niet alleen een gigantisch getal, het is ook een gigantische opgave. Voor corporaties betekent het dat ze voor al hun woningen moeten bedenken hoe ze die gaan verduurzamen. In elk van die woningen moeten bouwvakkers aan de slag. En alle huurders moeten overtuigd zijn van de voordelen.

  Beluister de podcast over verduurzaming van woningen:

   

Het nieuwe woningtekort

 • De eerste aflevering van 'Meer dan een huis' gaat over een probleem dat honderdduizenden mensen raakt: er is een grote woningnood in Nederland. Wie in aanmerking wil komen voor een sociale huurwoning, moet in sommige gebieden wel meer dan 10 jaar staan ingeschreven. Een oplossing voor dit probleem is nog niet in zicht. Het raakt zoveel mensen dat je je afvraagt hoe het zover heeft kunnen komen. 

  Beluister de podcast over het woningtekort:

   

Podcastserie Meer dan een huis

 • Deze podcastserie over de verschillende aspecten van het sociale huurstelsel kunt u ook beluisteren via Apple Podcasts en Spotify.