De sluipende betaalbaarheidscrisis: Effe geen cent te makken

 • Maar liefst een kwart van alle Nederlandse huurders, oftewel 800.000 huishoudens, heeft moeite om de rekeningen te betalen. Vaak redden ze het net aan om rond te komen, maar dan moet bijvoorbeeld de wasmachine niet kapotgaan. Goedkoper wonen kan niet. Want die huurhuizen zijn er niet en die worden ook niet bijgebouwd. Het zijn dus twee problemen die elkaar versterken. In deze aflevering van ‘Meer dan een huis’ verkent presentator Quintin Wierenga de sluipende betaalbaarheidscrisis met Arjan Vliegenthart, directeur van het NIBUD, en Johan Conijn, directeur woningcorporaties bij Finance-Ideas.

  Luister de podcast over betaalbaarheid:

Verduurzaming van woningen

 • De tweede aflevering van 'Meer dan een huis' gaat over de ruim 2 miljoen sociale huurwoningen die in 2050 CO2-neutraal en aardgasvrij moeten zijn. Dit is niet alleen een gigantisch getal, het is ook een gigantische opgave. Voor corporaties betekent het dat ze voor al hun woningen moeten bedenken hoe ze die gaan verduurzamen. In elk van die woningen moeten bouwvakkers aan de slag. En alle huurders moeten overtuigd zijn van de voordelen.

  Beluister de nieuwe podcast over verduurzaming van woningen:

  Binnenkort verschijnen er nieuwe podcasts over vitale wijken, zorg en wonen en andere aspecten van het sociale huurstelsel.

  Deze podcastserie kunt u ook beluisteren via Apple Podcasts en Spotify.

Het nieuwe woningtekort

 • De eerste aflevering van 'Meer dan een huis' gaat over een probleem dat honderdduizenden mensen raakt: er is een grote woningnood in Nederland. Wie in aanmerking wil komen voor een sociale huurwoning, moet in sommige gebieden wel meer dan 10 jaar staan ingeschreven. Een oplossing voor dit probleem is nog niet in zicht. Het raakt zoveel mensen dat je je afvraagt hoe het zover heeft kunnen komen. 

  Luister de podcast over het nieuwe woningtekort:

  -->{C}