Van woonzorgvisie naar uitvoering: dit stappenplan helpt bij de samenwerking met partners

Experts
Nora van de Water
Adviseur Sectorontwikkeling
Pieter van Hulten
Belangenbehartiger

Hoe maak je abstracte doelen uit een woonzorgvisie concreet en werkbaar? En liever nog, hoe werk je met alle maatschappelijke partners uit het wonen- en zorgdomein samen om die doelen daadwerkelijk te behalen?  Nanke Hofstra van het Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen (EHA, uitgevoerd door RVO) heeft een praktisch stappenplan gemaakt waarmee gemeenten, corporaties, zorg- en welzijnsorganisaties samen aan de slag kunnen.

Visie concretiseren en verankeren

In 2026 hebben alle gemeenten een woonzorgvisie dat de ambities en doelen beschrijft. Om die doelen te behalen is het belangrijk om deze zo concreet mogelijk te formuleren in een uitvoeringsprogramma. Daarvoor kun je de Matrix Uitvoeringsprogramma van het EHA gebruiken, een overzichtelijk stappenplan waarmee betrokken stakeholders inzicht krijgen in (elkaars) knelpunten en oplossingsrichtingen die voortkomen uit de woonzorgvisie. Het gaat dan om zowel de fysieke omgeving, als sociale aspecten. Het gezamenlijk invullen van de matrix helpt partijen om inzicht te krijgen in elkaars oplossingsrichtingen, oftewel acties. En om daar eventueel bij aan te sluiten.

Acties in stappenplan

Hoe werkt het stappenplan? Als eerste stap vult elke organisatie per knelpunt de acties in waar zij al uitvoering aan geven. Nadat iedereen dat heeft gedaan,  bespreek je deze in een gezamenlijke sessie. Hierdoor heeft iedereen eenzelfde begrip bij de inhoud en kunnen dubbelingen meteen gecombineerd worden. In een volgende sessie  bespreek je of er nog acties gemist worden en maak je samen het overzicht compleet. Gezamenlijk bespreek je de onderwerpen op de Y-as wie zijn erbij betrokken (stakeholders), welke acties krijgen prioriteit, status, doorlooptijd, complexiteit, verankering (in overkoepelend programma, prestatieafspraken, ..) , effectiviteit en eigenaarschap (wie is in the lead op deze actie?). Na deze stap heeft iedereen eenzelfde beeld bij wat er nu gebeurt en wat er nog opgepakt gaat worden. De actie zelf wordt verder uitgewerkt en SMART gemaakt in 1A4.

De matrix geeft meteen overzicht en laat de samenhang zien tussen de acties en verantwoordelijkheden. Door regelmatig het document te bespreken op voortgang en het te actualiseren, behouden alle samenwerkende partijen overzicht en kun je acties en knelpunten goed monitoren.

Randvoorwaarden

Het is belangrijk dat bestuurders de samenwerking prioriteit geven. Alleen dan kan de samenwerking slagen en lukt het om over de eigen organisatiegrenzen heen te kijken. Richt gezamenlijk een werkstructuur in, bijvoorbeeld een (bestuurlijke) stuurgroep, een werkgroep en een secretaris, en zorg dat je als organisatie mandaat hebt van je achterban. Bespreek bij aanvang wat ieders rol en verantwoordelijkheid is en welke bijdrage je van ieder mag verwachten. En uiteraard: meet en vier de resultaten. Ook tussentijds!  

Lees ook:

Kijk ook eens bij
workshop EHA

Nanke Hofstra en Matthijs van Gent (EHA, RVO)

Dit artikel is tot stand gekomen na een workshop met Matthijs van Gent en Nanke Hofstra, experts bij het EHA , tijdens het congres Thuis in de Wijk. Meer voorbeelden en ondersteuning  vind je in het OKEC. Ook kunnen corporaties ondersteuning aanvragen bij het Expertteam (mail naar [email protected], zie: www.rvo.nl/eha).